Podzimní soutěž

Staňte se naším klientem do 11. 11. a máte možnost vyhrát rovnátka zdarma nebo slevu až 50 %.
Zjistit více

Bílé zuby díky účinnému bělení zubů u zubaře

Jak mít bílé zuby, a s tím i vyšší sebevědomí? Nejúčinnější a nejbezpečnější metody bělení zubů jsou ty profesionální. Přečtěte si o nich vše, co potřebujete.

Nejúčinnější způsob, jak mít bílé zuby: Profesionální bělení zubů

Bílé zuby jsou snem mnoha lidí. Nejen, že zářivý úsměv zlepšuje celkový vzhled, ale také posiluje sebevědomí a vytváří pozitivní první dojem na ostatní. I proto stále více lidí hledá to nejlepší bělení zubů – a jsou ochotni za něj zaplatit nemalé peníze. Funguje však bělení zubů dlouhodobě? Je bezpečné? V tomto článku se dozvíte vše na, co by vás na téma “​​jak na bílé zuby” mohlo zajímat: Jaké existují metody, výhody profesionálního bělení i jak udržet zuby po zákroku bílé co nejdéle.

Definice bělení zubů

Bělení zubů je kosmetický postup, který zesvětluje barvu zubů a odstraňuje z nich skvrny. Díky němu jsou zuby bělejší, zářivější a zkrátka krásnější. Existují různé metody, jak vybělit zuby, které se liší účinností a způsobem aplikace, přičemž bělení můžete podstoupit buď v ordinaci zubního lékaře, nebo sami doma

Tip: Pro vybělení zubů využijte naši sesterskou kliniku DENTALABS, která se zaměřuje mj. na domácí profesionální bělení zubů

Domácí bělení (amatérské)

Zdánlivě ten nejjednodušší způsob, jak si vybělit zuby – v žádném případě však bezpečný nebo dlouhodobě efektivní. Ve všeobecnosti totiž bělení funguje proto, že obsahuje aktivní chemii – většinou peroxid. Jakmile ale tuto chemii obsahuje, automaticky získává nálepku zdravotnický prostředek, který je regulovaný a nejde koupit jako běžné spotřební zboží. 

Co z toho plyne? Veškeré bělení, které je volně k zakoupení v kamenných obchodech i online, dlouhodobě nefunguje. A pokud ano, tak pouze na nějakém velmi krátkodobém a nepříliš šetrném principu - např. přípravek krátkodobě dehydratuje zuby, které následně vypadají bělejší. Ovšem často si zároveň s tím přivedete

  • citlivost zubů
  • nerovnoměrné bělení,
  • poranění dásní či 
  • poškození zubní skloviny.

Profesionální bělení

Profesionální bělení zubů se provádí pod dohledem zubaře – buďto přímo v ordinaci, nebo u vás doma s pomocí domácích systémů na profesionální bělení. Ordinační bělení zubů však využívá silnější bělicí prostředky a pokročilé technologie. Tato metoda je rychlejší, účinnější a kontrolovanější, ale může být dražší.

Proč zvolit bělení u zubaře?

Nepřekvapivě nabízí bělení zubů u zubaře několik výhod. Proč tedy raději zvolit méně pohodlnou a dražší alternativu, když na vás na sociálních sítích neustále vyskakují reklamy na sety pro domácí bělení z drogerie? 

  1. Rychlost a účinnost: Profesionální bělení zubů přináší rychlé a dlouhotrvající výsledky, a to díky použití silnějších bělicích prostředků a pokročilých technologií. 
  2. Bezpečnost: Odborný dohled zubaře zajišťuje, že bělení proběhne bezpečně a bez komplikací, a zároveň minimalizuje riziko vedlejších účinků
  3. Individuální přístup: Zubař může přizpůsobit bělicí proceduru vašim potřebám, a zajistit vám tak ty nejlepší možné výsledky.

Zároveň vás profesionální bělení zubů dokáže zbavit i vnitřního zbarvení zubu. Ano, existují dva typy zbarvení zubů

  • Vnitřní (interní) zabarvení se vyskytuje – jak název napovídá – uvnitř zubu. Mezi příčiny tohoto typu zabarvení patří stárnutí, poranění zubů, některé zdravotní potíže a léky. 
  • K vnějšímu zabarvení dochází špatnou dentální hygienou nebo potravinami/nápoji.

Typy profesionálního bělení zubů

Existuje několik metod bělení zubů, které můžete zvážit:

Laserové bělení

Bělení zubů laserem využívá laser, případně UV záření, k aktivaci bělicího gelu, který se předtím na zuby nanese. V minulosti bylo poměrně funkční díky vyšším koncentracím peroxidu (než je EU zakázala), dnes už tato metoda funkční není.

Bělení za použití bělicích gelů a aplikátorů

Aneb domácí bělení pod lékařským vedením. Tato metoda zahrnuje aplikaci bělicího gelu na zuby pomocí speciálních aplikátorů/dlah/nosičů na bělení zubů, které bývají vyrobené na míru (předchází tomu otisky zubů, v některých pokročilejších klinikách jako DENTALABS pak 3D scan). Gel se nechá působit po určitou dobu, aby se dosáhlo požadovaného bělicího účinku. Tato metoda může být méně invazivní a vhodná pro citlivé zuby.

  • Výhody domácího bělení: Méně invazivní, vhodné pro citlivé zuby. Možnost průběžného "dobělování".
  • Nevýhody domácího bělení: Delší doba bělení (7–10 dní), méně účinné než laserové bělení, vyžaduje od vás spolehlivost, preciznost a důslednost v používání

Zubní lékař pořídí otisk vašich zubů, aby mohl zhotovit dlahu, a řekne vám, jak set používat. Poté si budete doma gel pravidelně aplikovat po stanovenou dobu v průběhu několika dní či týdnů. 

Vnitřní bělení zubů

Tímto postupem zesvětlíte zbarvený zub, který je umrtvený (např. po čištění zubních kanálků). V takovém případě vloží lékař do zubu speciální bělicí prostředek, načež zub opět těsně uzavře. Bělidlo se pak nechá několik týdnů působit (během kterých jsou nutné zubní prohlídky pro kontrolu postupu), až do dosažení požadovaného efektu. 

Jak probíhá bělení zubů u zubaře?

Když se rozhodnete pro profesionální bělení zubů, první krokem je konzultace se zubařem.

Konzultace a příprava

Při konzultaci zubař provede důkladné vyšetření vašich zubů a dásní, aby zjistil, zda jsou zdravé a připravené na bělení. 

Kdy vám bělení nedoporučí?

Pokud:

  • máte zubní kaz či jiné dentální problémy – nejprve se doporučuje vyřešit ty,
  • máte zubní náhrady, korunky, výplně či fazety – na tyto povrchy bělidla nepůsobí,
  • jste těhotná
  • máte velmi citlivé zuby,
  • máte rovnátka – bělení zubů se doporučuje až po skončení léčby.

Zároveň by kuřáci a velmi vášniví uživatelé kávy a vína měli před bělením zubů zvážit ukončení či zmírnění svého zlozvyku, aby dosáhli nejlepších výsledků.

Samotný zákrok

Pro samotný zákrok zubař aplikuje bělicí gel na vaše zuby a poté může využít laserovou technologii nebo LED lampu k aktivaci bělicího prostředku. Tento proces obvykle trvá 30–60 minut a může být opakován několikrát, dokud nedosáhnete požadovaného odstínu.

Následná péče a doporučení

Po bělení zubů vám zubař poskytne doporučení týkající se následné péče o zuby, abyste udrželi vaše zuby bílé co nejdéle. To často zahrnuje doporučení ohledně stravy i nápojů (aneb bílá dieta po bělení zubů) a ústní hygieny.

Bělení zubů: Cena

Je pochopitelné, že vás zajímá, kolik stojí bělení zubů. Zde je hrubý odhad.


Metoda 
Přibližná cena
Bělení pomocí bělicích gelů a aplikátorů

4 000 – 10 000 Kč

Laserové bělení
8 000 – 20 000 Kč
Vnitřní bělení
2 000 – 5 000 Kč za zub

Ceny se mohou lišit v závislosti na konkrétní zubní ordinaci, lokalitě a individuálních potřebách pacienta. Doporučuje se konzultovat konkrétní ceny přímo u zubního lékaře nebo poskytovatele bělení zubů.

Mýty a fakta o bělení zubů

Existuje mnoho mylných představ o bělení zubů. Zde jsou některé z nich:

1) Bělení zubů je nebezpečné

Profesionální bělení zubů je bezpečné, pokud je pod dohledem zubaře.

2) Bělení zubů způsobuje trvalou citlivost

Citlivost zubů po bělení je obvykle dočasná a zmizí během několika dní.

3) Bělení zubů je stejné jako bělení doma

Profesionální bělení zubů je účinnější a bezpečnější než domácí metody.

4) Bělení zubů je trvalé

Bohužel není. Výsledky mohou trvat od několika měsíců až po 3 roky – u každého člověka je to jiné a závisí také na ústní hygieně.

5) Nejšetrnější bělení se provádí s jedlou sodou, aktivním uhlím či kokosovým olejem

Lidé hledají už od pradávna, čím vybělit zuby doma. Pravdou však je, že žádná z těchto metod není prokázaná, účinná či kompletně šetrná.

Tip: Přečtěte si Jak dosáhnout přirozeně bílých zubů.

4 tipy, jak udržet zuby po bělení bílé co nejdéle

  • Vyvarujte se potravin a nápojů, které mohou způsobit zabarvení zubů, jako jsou káva, čaj, červené víno a tmavé omáčky. Pokud je máte rádi, zkuste je omezit nebo pít brčkem, abyste minimalizovali kontakt s vašimi zuby.
  • Udržujte dobrou ústní hygienu tím, že si budete čistit zuby dvakrát denně a používat zubní nit. Použití bělicí zubní pasty může také pomoci udržet vaše zuby bílé.
  • Navštěvujte svého zubaře pravidelně na kontrolách a profesionálním čištění zubů, aby byl váš úsměv zdravý a bílý.
  • Jezte potraviny, které pomáhají chránit zdraví ústní dutiny. Patří mezi ně např. mléčné výrobky. Potraviny jako mléko a neslazený jogurt obsahují vápník a fosfor, které pomáhají chránit a obnovovat zubní sklovinu. 

Suma sumárum

Pokud hledáte účinné bělení zubů, dejte přednost některé z profesionálních metod. Bílé zuby, které jsou křivé, vám ale radost nepřinesou. Proto pokud zvažujete úpravu chrupu, projděte nejprve procesem rovnání a až potom bělení

S rovnátky vám dokážeme pomoci. Využijte nejmodernější technologii rovnání zubů, která je aktuálně dostupná – neviditelná rovnátka Invisalign. Objednejte se u nás ve Světě rovnátek na konzultaci zdarma a začněte svou cestu ke krásnému chrupu co nejdříve.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka