Boříme mýty: Rovnátka pro dospělé

Odhalujeme pravdu o 5 nejčastějších mýtech o rovnátkách pro dospělé. Zjistěte, proč je možné i v pozdějším věku dosáhnout krásného úsměvu bez obav.

Boříme mýty aneb 5 nejčastějších mýtů o rovnátkách v dospělosti

Možná jste se jako dítě nebo dospívající rovnátkům vyhýbali a teď, v dospělosti, toho litujete. Nemusíte! S přibývajícím věkem totiž rozhodně “právo na rovnátka” neztrácíte. Pořídit si rovnátka v dospělosti není vůbec složité ani nemožné, jak by se mohlo zdát. Jaké další stereotypy vás ještě brzdí v tom mít konečně úsměv, po kterém toužíte? Pojďme si uvést na pravou míru ty nejčastější mýty, které se ve spojitosti s rovnátky pro dospělé objevují.

Mýtus č. 1: Na rovnátka jsem příliš starý a léčba není tak účinná

“Nejsem už na rovnátka příliš stará/starý?” Tuto otázku slýcháme ve Světě rovnátek často. Odpověď zní: Rozhodně ne! Síly z rovnátek budou na vaše zuby působit stejnou měrou, ať je vám 14, nebo 50

Ano, podstoupení léčby v době, kdy čelist ještě roste, má své výhody. To však neznamená, že jsou rovnátka ve 40 nebo 50 letech hloupost. A i v tomto věku zvládnou řešit jak estetickou stránku, tak i složitější ortodontické problémy, jako stěsnané zuby, rozestupy či mezery, předkus, recidivu po předchozí ortodontické léčbě a plno dalších. 

Už v našem článku Rovnátka ve 30? jsme zmiňovali, že našemu nejstaršímu pacientovi je přes 80 let! 

Mýtus č. 2: Snímací rovnátka v dospělosti nefungují, ve svém věku budu muset nosit jedině kovová rovnátka

Fixní rovnátka nejsou v dospělosti vaše jediná možná volba. Můžete si zvolit takový typ léčby, který vám vyhovuje a na kterém se s vaším zubním lékařem či ortodontistou shodnete. Ani ta nejpohodlnější a nejmodernější dostupná léčba – neviditelná rovnátka – není rezervovaná jen pro mladé. 

Mýtus č. 3: S rovnátky budu vypadat neprofesionálně a můžou mi ohrozit kariéru

Díky tomu, že dnes existuje plno diskrétních možností rovnátek nejen pro dospělé, si nikdo nemusí všimnout, že podstupujete ortodontickou léčbu. Právě neviditelná rovnátka jsou v dospělosti skvělou volbou i proto, že na důležité události si je jednoduše můžete vyjmout z úst.

Navíc – kvalitní práce, komunikační dovednosti a důvěra v sebe samého jsou klíčové aspekty profesionality, které nejsou ovlivněny žádnými rovnátky

V neposlední řadě: Společenské vnímání rovnátek se v posledních letech výrazně změnilo. Pokud by si přece jen někdo vašich rovnátek všimnul, pravděpodobně to nebude nijak negativně komentovat. Dnes je nošení rovnátek běžné nejen u dětí a teenagerů, ale i u dospělých a v mnoha profesních kruzích je chápáno jako krok k zlepšení zdraví a sebeúcty.

Mýtus č. 4: Pořízení rovnátek v dospělosti znamená několikaletou léčbu

Fakt: Někteří dospělí mají rychlejší výsledky než někteří dospívající. Jakto? Velkou část úspěchu každé léčby tvoří dodržování léčebných postupů.

Kromě toho, ortodoncie se jako obor neustále vyvíjí. Právě teď jsou techniky, aparáty a technologie pokročilejší než např. 3 roky zpět – a za další tři roky už tomu taky bude jinak. I to může znamenat, že s rovnátky strávíte méně času i trápení.

Mýtus č. 5: Po léčbě se zuby stejně vrátí do původní polohy

Udržení výsledků po ortodontické léčbě vyžaduje nošení rovnátek na noc i v dospělosti. To pomáhá udržet zuby v jejich nové poloze, ať už jste dospívající, nebo padesátník. 

Brzdí vás od pořízení rovnátek v dospělosti cena? Přečtěte si náš článek na téma cena rovnátek a zjistěte, jak je to s příspěvky od pojišťovny. U nás ve Světě rovnátek si můžete pořídit rovnátka na splátky, a to už od 691 Kč měsíčně

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka