Podzimní soutěž

Staňte se naším klientem do 11. 11. a máte možnost vyhrát rovnátka zdarma nebo slevu až 50 %.
Zjistit více

Estetická rovnátka: Diskrétní rovnání zubů

Objevte kouzlo estetických rovnátek. Méně viditelná, pohodlnější a stejně účinné jako kovová. Ideální pro ty, kteří chtějí krásný úsměv bez kompromisů.

Rovnátka už nemusí být noční můrou. Objevte kouzlo estetických rovnátek!

Je naprosto pochopitelné, že má mnoho lidí z nošení rovnátek obavy. A možná mezi ně patříte i vy. Časté jsou zejména estetické otázky, a to především u těch, kteří chtějí vypadat co nejlépe a cítit se sebejistě jak v osobním, tak i profesionálním životě. Pokud i vy toužíte po krásném a sebevědomém úsměvu, ale odrazuje vás představa viditelných kovových drátků v puse, zvažte rovnátka estetická. Ta si vás získají jak funkčností, tak i svým nenápadným vzhledem.

Co jsou estetická rovnátka?

Pod pojmem estetická rovnátka rozumíme typ fixních rovnátek, který je navržen tak, aby byl méně nápadný než tradiční kovová rovnátka. Vyrábí se z materiálů, které se lépe slučují s přirozeným vzhledem zubů – tedy keramická rovnátka, safírová rovnátka nebo rovnátka z kompozitních materiálů. Jsou oblíbená zejména u dospělých pacientů, kteří si přejí korigovat své zuby, aniž by byli nápadní.

Čím se liší estetická rovnátka od klasických kovových rovnátek?


Estetická rovnátka
Kovová rovnátka
Materiál

keramika, safír či kompozitní materiály

nerezová ocel či jiné kovové slitiny
Estetika
diskrétnější viditelná; mohou být považována za méně esteticky příjemná
Odolnost
zámečky z estetických materiálů jsou o trochu křehčí a mohou se snadněji zlomit nebo odštípnout odolnější, méně náchylná k poškození
Cena obvykle dražší (kvůli použitému materiálu a estetickým vlastnostem) mírně levnější a dostupnější varianta
Pohodlí
častěji pohodlnější (materiály bývají méně dráždivé pro dásně a tváře) mohou způsobovat více nepohodlí a dráždění ústní dutiny kvůli kovovým částem
Délka léčby podobná jako u klasických kovových podobná jako u estetických
Údržba podobně náchylná k zabarvení jako kovová podobně náchylná k zabarvení jako estetická

Podrobnější informace o cenách estetických rovnátek i možnostech příspěvků pojišťoven získáte v našem článku Kolik stojí rovnátka?

Jak probíhá léčba estetickými rovnátky?

Princip fungování estetických rovnátek je v zásadě stejný jako u tradičních kovových rovnátek: Konstrukce aplikuje na zuby konstantní tlak, který chrup postupně posouvá do požadované polohy.

Jakmile si s ortodontistou vše domluvíte, probíhá to následovně: 

  1. Ortodontista nejprve na každý zub připevní (pomocí speciálního lepidla) zámeček. Ty jsou – dle předchozí domluvy – vyrobeny z keramiky, safíru nebo kompozitních materiálů.
  2. K zámečkům se poté připojí ortodontický drát z materiálů jako nikl, titan nebo nerezová ocel (protože jsou pružné a mají schopnost tvarové paměti). Drát se poté k zámečkům připevňuje pomocí elastických gumiček (ligatur).
  3. Ortodontický drát na zuby působí konstantním, mírným tlakem. To způsobuje, že se zuby pomalu, ale jistě posouvají do kýžené polohy
  4. Při pravidelných kontrolách (obvykle každých 4–6 týdnů) ortodontista drát upravuje / přitahuje / mění, aby byl zajištěn optimální tlak a pokračoval proces pohybu zubů.
  5. Jakmile dosáhnete požadované polohy zubů, ortodontista vám rovnátka odstraní a dostanete sundavací rovnátka (retainer), který pomáhá udržovat zuby v nové pozici. Často je nutné jej nosit po dobu několika měsíců až let (vždy dle konkrétních pokynů vašeho lékaře).

Délka léčby estetickými rovnátky

Délka léčby estetickými rovnátky se může lišit v závislosti na komplexnosti případu, vašem věku i vaší spolupráci.

Zatímco jednoduché korekce, jako je mírné rovnání nebo úprava menších vad, mohou trvat kratší dobu (12–18 měsíců), složitější případy mohou trvat i v řádu let.

U mladších pacientů zase může být pohyb zubů rychlejší díky vyšší plasticitě kostní tkáně. U dospělých pak může být léčba delší, protože už je plasticita kostní tkáně horší a posun zubů přirozeně pomalejší.

Vždy však k délce léčby můžete přispět i vy sami. Čím důslednější v dodržování pokynů ortodontisty budete, tím kratší doba bude. To zahrnuje důkladnou hygienu i pravidelné docházení na kontroly.

Hygiena během léčby estetickými rovnátky

Hygiena ústní dutiny je i během léčby estetickými rovnátky velmi důležitá. Zámečky a dráty mohou vytvářet oblasti, kde se snadněji zachycují zbytky jídla a tvoří plak. Nedostatečná hygiena může vést k zubnímu kazu, zánětu dásní a dalším problémům – na které přijdete až potom, co rovnátka odstraníte. 

Zde je několik tipů, jak správně pečovat o zuby během ortodontické léčby:

  1. Pravidelně a důkladně si čistěte zuby. Alespoň 3x denně, ideálně po každém jídle. Používejte měkký zubní kartáček (případně speciální kartáček na rovnátka) a fluoridovou zubní pastu. Nezapomínejte ani na mezizubní kartáčky, zubní nit a fluoridovou ústní vodu.
  1. Navštěvujte svého ortodontistu dle domluvy. Pravidelné kontroly a profesionální čištění. Pravidelné návštěvy jsou důležité nejen pro úpravy rovnátek, ale také pro kontrolu hygieny a prevence problémů.
  1. Vyhýbejte se lepivým a tvrdým potravinám jako karamel, žvýkačky a ořechy. Ty mohou poškodit zámečky a dráty a zároveň se snadněji zachytávají kolem rovnátek.

Správná hygiena během léčby rovnátky vyžaduje opravdu poctivou péči. Jen tak dosáhnete rovných zubů bez fleků a kazů. 

Pro koho jsou estetická rovnátka (ne)vhodná?

Estetická rovnátka jsou vhodná pro všechny: Pro dospělé, děti, lidi s alergiemi na kovy a samozřejmě pro ty, kteří zkrátka nechtějí mít kovový úsměv.

Ano, věkový limit neexistuje – rovnátka si mohou pořídit i dospělí. V našem článku na téma Rovnátka pro dospělé jsme zbořili 5 nejčastějších mýtů na toto téma.

Existují však případy, kdy estetická rovnátka vhodná nebudou. Jedná se o:

  • Složité ortodontické případy
  • Osoby s vysokým rizikem poškození rovnátek (zejména aktivní sportovci)
  • Osoby s omezeným rozpočtem
  • Osoby s vysokými estetickými nároky a obavami zabarvení

Technicky vzato spadají pod diskrétní rovnátka také neviditelná rovnátka Invisalign. Pracují sice na jiném principu, než veškerá fixní rovnátka, ale také nesou estetické výhody. Přečtete si o tomto typu rovnátek samostatný článek anebo se objednejte na nezávaznou konzultaci a vizualizaci chrupu zdarma

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka