Fixní rovnátka: Cena, výhody i nevýhody

Prozkoumejte svět fixních rovnátek s naším průvodcem. Zjistěte, jak kovová, lingvální, keramická i safírová rovnátka mění úsměvy. Včetně výhod a nevýhod!

Od A do Z: Fixní rovnátka jako nejoblíbenější řešení pro rovné zuby

Když přemýšlíte o rovnátkách, pravděpodobně přemýšlíte o fixních rovnátkách. Jsou v našich hlavách často zakódovaná jako ta jediná možná varianta, přestože to není pravda. Jedná se o spolehlivou a efektivní metodu pro rovnání zubů, která je nicméně už trochu zastaralá. V tomto článku se podrobně podíváme na různé typy fixních rovnátek, včetně tradičních kovových i estetických variant, a prozkoumáme, jak mohou tato rovnátka vyřešit i ty nejsložitější ortodontické problémy. Přečtěte si o výhodách a nevýhodách, které přinášejí, a dozvíte se, zda jsou právě fixní rovnátka tou pravou volbou pro váš úsměv.

Fixní rovnátka jsou díky svým spolehlivým výsledkům jednou z nejoblíbenějších možností rovnání zubů. Jak název napovídá, fixní rovnátka nelze po dobu léčby sejmout. Rovnátka se nejčastěji skládají z: 

  • zámečků – kovová nebo keramická část, která je přilepena na každý zub a slouží k upevnění obloukového drátu.
  • obloukového drátu – kovový drát, který je připevněn k zámečkům a zajišťuje posun zubů.
  • elastických ligatur – malý plastový dílek ve tvaru koblihy, který se používá k uchycení obloukových drátků v rovnátkách na zubech.
  • kroužků na stoličkách

Je možné, že vaše rovnátka budou obsahovat i další komponenty, které se do rovnátek přidávají v různých specifických případech.

Tip: Už jste četli náš článek s velkým srovnáním typů rovnátek? V něm jsme přehledně sepsali základní informace o všech druzích ortodontické léčby, které vám mohou pomoci se rozhodnout. Možná zjistíte, že se chcete vydat tou nejpohodlnější efektivní cestou – neviditelnými rovnátky.

Typy fixních rovnátek

  • Tradiční kovová rovnátka – kovové zámečky jsou připevněny na přední plochy zubů a jsou spojeny kovovým drátem. Právě tento typ fixních rovnátek je tou nejběžnější ortodontickou léčbou.
  • Lingvální rovnátka – lingvální rovnátka používají kovové zámečky a drát stejně jako klasická rovnátka, ale jsou připevněna na vnitřní straně zubů – a nejdou tak vůbec vidět. Pokud se věnujete kontaktním sportům nebo se živíte hrou na dechový nástroj, mohou být lingvální rovnátka vhodnější volbou.
  • Keramická rovnátka – estetická rovnátka, u nichž nejsou zámečky kovové, ale keramické a v barvě vašich zubů, a tudíž jsou při úsměvu méně viditelné
  • Safírová rovnátka – rovněž typ rovnátek z kategorie estetických rovnátek, kdy jsou zámečky vyrobeny ze safíru; jsou stále viditelná, ale méně nápadná.

Jde vám z toho hlava kolem? Na internetu najdete plno lidí, kteří sdílí své necenzurované zkušenosti s fixními rovnátky.

Jak fungují fixní rovnátka?

Kdybychom měli jejich funkci shrnout do jedné věty, bude znít takto: Drát, který spojuje zámečky, vytváří na zuby tlak, který je postupně posouvá do kýžené polohy.

U těchto rovnátek je nutné pravidelně chodit na kontroly na ortodoncii, aby vás lékař zkontroloval a rovnátka vám upravil dle potřeby. V případě klasických (nesamoligovacích) fixních rovnátek se jedná o frekvenci 1x za měsíc, u samoligovacích je pak interval delší. 

Kontrola zahrnuje úkony jako:

  • přitahování rovnátek
  • výměna drátu
  • výměna gumiček (ligatur)
  • kontrola ústní hygieny

Jen tak si můžete být jistí, že se zdraví vašich zubů posouvá správným směrem.

Jak dlouho trvá, než s fixními rovnátky uvidím výsledky?

Délka léčby závisí na stavu vašeho chrupu před léčbou, které zuby a kolik jich je nutné posunout i na vašich potřebách. Většinou se však jedná o několik let (v některých případech až 5–9 let).

Přesnější odhad přímo pro vaši situaci se však dozvíte od vašeho ortodontisty. Po konzultaci s vámi projde plán léčby na míru, včetně odhadované délky léčby.

Výhody a nevýhody fixních rovnátek

  • Pomohou vám vyřešit jakkoli komplikované ortodontické případy, včetně abnormálního prořezávání zubů nebo velkého předkusu. V důsledku toho se fixní rovnátka často doporučují v závažných případech.
  • Začátky s fixními rovnátky často bolí. Připravte se na problém s jídlem i s mluvením, pravděpodobně se vám nevyhne ani citlivost dásní. 
  • Jsou nutné časté, pravidelné kontroly u ortodontisty.
  • Rovnátka jsou velmi náročná na ústní hygienu. Během léčby často dochází ke kazivosti zubů v místech, kde jsou rovnátka nalepená. Kazy jsou však většinou viditelná až po sejmutí rovnátek.
  • Pokud máte zájem pouze o kosmetické rovnání zubů (tj. chcete se zaměřit pouze na přední viditelné zuby), s fixními rovnátky to lze jen výjimečně. Do celé čelisti se dává oblouk, který pracuje se všemi zuby.

Keramická, kovová, nebo neviditelná? Porovnání tří nejčastějších typů fixních rovnátek s neviditelnými

Table 1
Keramická Kovová Neviditelná
Estetika

diskrétnější

průhledná, nebo v barvě zubů

obvykle více viditelná kvůli svému kovovému lesklému vzhledu

dostávají svého názvu – nejde je při úsměvu téměř vidět
Odolnost náchylnější ke zlomení nebo poškrábání jsou odolná a vydrží velkou mechanickou zátěž, není je nutno příliš často opravovat
 
jsou velmi odolná a vydrží velkou mechanickou zátěž
Komfort mohou více dráždit ústní sliznici, méně pohodlná mohou přinášet mírně vyšší komfort nejpohodlnější varianta ze všech druhů rovnátek na trhu
Cena obvykle dražší než kovová rovnátka (kvůli složitější výrobě i dražším materiálům) mírně cenově dostupnější obvykle ve vyšší cenové hladině
Délka léčby mohou vyžadovat delší dobu léčby, v krajních případech až 9 let stejná jako v případě keramických
  • závisí na závažnosti ortodontického případu

  • závisí na vaší pravidelnosti nošení

  • v drtivé většině případů kratší délka léčby než s fixními rovnátky

Počet návštěv za dobu léčby při průměrné době léčby 3 roky se jedná o cca 42 návštěv stejná jako v případě keramických při obvyklé době léčby 1,5 roku v průměru 6–10 návštěv
Péče a údržba náchylnější k zabarvení od jídla a nápojů méně náchylná k zabarvení díky vyjímání před jídlem/pitím nejsou barvivům vystavena

Jaké existují alternativy k fixním rovnátkům?

Alternativou k fixním rovnátkům jsou neviditelná rovnátka, která lze vyjmout při jídle, čištění zubů, sportu a hře na hudební nástroje.

Zvolit rovnátka fixní, nebo neviditelná?

Jak fixní, tak i snímatelná rovnátka dokáží řešit složité ortodontické případy. Která z nich zvolíte záleží čistě na vás, případně se o tom nebojte diskutovat s vaším zubním lékařem nebo ortodontistou. 

Objednejte se na konzultaci ještě dnes a zjistěte na vlastní kůži, jak je léčba s neviditelnými rovnátky jednoduchá a účinná. Navíc si je u nás můžete objednat na splátky.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka