Podzimní soutěž

Staňte se naším klientem do 11. 11. a máte možnost vyhrát rovnátka zdarma nebo slevu až 50 %.
Zjistit více

Jak čistit zuby s rovnátky | Péče o fixní rovnátka

Péče o zuby s rovnátky bývá náročná, ale s naším průvodcem ji zvládnete hravě. Objevte ty nejlepší kartáčky na fixní rovnátka a vyhněte se typickým chybám.

Kompletní průvodce péčí o zuby s rovnátky: Jak si je správně čistit a na co nezapomínat?

Správná péče o zuby s rovnátky je pro udržení zdravého úsměvu a prevenci problémů se zuby naprosto nezbytná – to už určitě víte. Jak se ale o ně starat dostatečně? Na co se často zapomíná, a zadělává se tím na problémy? V tomto článku vám představíme klíčové aspekty čištění zubů s rovnátky, včetně rizik spojených se špatnou ústní hygienou, správných technik čištění a doporučení pro použití speciálních nástrojů.

Důležitost správné péče o zuby s rovnátky

Nebude pro vás žádnou novinkou, že špatná ústní hygiena vede k řadě problémů (kazy, záněty dásní, demineralizace skloviny) i bez rovnátek. Nicméně u lidí, kteří rovnátka nosí, zvláště pak pokud se jedná o rovnátka keramická nebo kovová, může nést ještě fatálnější následky. Jsou totiž z mnoha důvodů náchylnější k dentálním problémům oproti těm, kteří je nenosí.

Pokud si zuby s rovnátky nečistíte dostatečně často a správně, hromadí se kolem zámečků i drátků plak. Jestliže jej neodstraníte, může způsobit kazy, změnu barvy i demineralizaci zubů.

Demineralizace je stav, ke kterému dochází, když se části potravy, které se zachytí na zubech, dostanou do kontaktu s bakteriemi a vytvoří kyselinu. Ta následně odebere ze zubu vápník a fosfor a zanechává na něm “jizvy”, které obkreslují místa, kde kdysi byla rovnátka. 

Nejhorší na tom všem je však fakt, že se o všech škodách, které vám nedostatečná péče způsobila, dozvíte až po kompletním sejmutí rovnátek – tedy dost pozdě. Jak tedy k péči o chrup s fixními rovnátky přistupovat správně?

Jak čistit zuby s fixními rovnátky

Čistěte si zuby důkladně, alespoň třikrát denně, a to vždy minimálně hodinu po jídle. Nikdy také nechoďte s nevyčištěnými zuby spát!

Při každém čištění:

  • Nejprve vypláchněte ústa vodou, abyste odstranili volné zbytky jídla.
  • Použijte množství zubní pasty s obsahem fluoridu o velikosti hrášku.
  • Vždy se při čištění zubů dívejte do zrcadla, abyste nevynechali žádné místo.
  • Sáhněte po měkkém kartáčku na rovnátka a čistěte zuby pod úhlem 45 stupňů (vzhledem k dásním).
  • Při používání manuálního kartáčku provádějte malé krouživé pohyby, při používání elektrického kartáčku jej držte na každém povrchu zubu směrem k dásni a nechte kartáček, aby odvedl práci za vás – tj. na zuby netlačte ani je nijak nedrhněte.
  • Pro čištění mezi zuby a zámky dělejte vertikální pohyby.
  • Ujistěte se, že čistíte nad rovnátky, pod nimi i na nich. Nezapomeňte také jemně čistit všechny ostatní povrchy zubů a dásně!
  • Používejte při každém čištění také mezizubní kartáčky (k čištění mezi zámečky i kolem nich), dokud máte v ústech zubní pastu. Vždy je směřujte opačně od dásní, aby nedošlo ke zranění.
  • Nezanedbávejte ani důkladné čištění rovnátek na noc. 

Investice do kvalitních nástrojů, jako jsou kartáčky na rovnátka, mezizubní kartáčky a fluoridové zubní pasty se vám vyplatí. Nejen, že minimalizujete vznik kazů a poškození zubů (na které byste přišli až po sejmutí rovnátek), ale také zmírníte riziko poškození rovnátek.

Uvolnil se vám při čištění z rovnátek drátek (nebo jiná součástka)? Objednejte se k vašemu ortodontistovi. Pokud můžete komponentu z úst dokonce vytáhnout, udělejte to, ale nevyhazujte ji a přineste ji s sebou do ordinace.

Speciální kartáčky na rovnátka

Existuje několik typů kartáčků navržených speciálně pro pacienty s rovnátky:

  • Jednosvazkové kartáčky: Ideální pro čištění kolem jednotlivých zubů a zámků.
  • Kartáčky s kratšími štětinami: Navrženy tak, aby lépe pronikaly mezi zámky a drátky.

Curaprox kartáček na rovnátka je jedním z nejlepších dostupných nástrojů pro všechny nositele fixního aparátu. Kromě toho, že má tento kartáček měkké, ale husté štětiny, které účinně odstraňují plak bez poškození rovnátek, také mají výřez v prostředních řadách štětin pro zámečky.

5 nejčastějších chyb při čištění zubů s rovnátky

  1. Nedostatečné čištění kolem zámků a drátků
  2. Přeskakování mezizubních prostor
  3. Používání příliš tvrdého kartáčku
  4. Nesprávná technika čištění
  5. Nepravidelné / málo časté čištění

Všemu tomu se můžete vyhnout, pokud se rozhodnete pro neviditelná rovnátka. Péče o zuby s neviditelnými rovnátky je mnohonásobně snazší díky faktu, že si je na jídlo můžete vyndat – a tudíž se většině hlavních rizik ohledně čištění zubů s fixními rovnátky můžete vyhnout. Objednejte se na nezávaznou konzultaci ještě dnes a zjistěte, jak by právě vaše zuby mohly po léčbě neviditelnými rovnátky vypadat.

Jak si čistit zuby s neviditelnými rovnátky?

Úplně stejně jako doposud. Vzhledem k tomu, že si rovnátka Invisalign můžete (nejen) na čištění zubů sundat, nic vás neomezuje. Jen dbejte na to, abyste si důkladně čistili zuby po každém jídle před tím, než si rovnátka opět nasadíte. 

Ústní vody a jejich role v péči o zuby s rovnátky

  • Ústní vody s obsahem fluoridu pomáhají posilovat zubní sklovinu a chránit zuby před vznikem kazů. Fluorid v ústních vodách vytváří na povrchu zubů ochrannou vrstvu, která je odolná vůči kyselinám vznikajícím z bakterií v plaku.
  • Ústní vody s antiseptickými složkami mohou pomoci snižovat množství bakterií v ústech. Tím se snižuje tvorba plaku a riziko zánětu dásní, které jsou častým problémem u lidí s rovnátky.
  • Pravidelné používání ústní vody pomáhá udržovat svěží dech, což je důležité pro pacienty s rovnátky, protože zbytky jídla mohou často uvíznout v zámcích a drátcích, což může vést k nepříjemnému zápachu z úst.
  • Pomáhá dosáhnout míst, kam se kartáček nedostane, a zajišťuje, že ústní dutina je kompletně vyčištěná.
  • Některé ústní vody obsahují složky, které mohou uklidnit a léčit podrážděné dásně. To je zvláště užitečné pro pacienty s rovnátky, kteří mohou mít citlivé dásně kvůli tlaku způsobeným rovnátky.

Bělení zubů s rovnátky

Ve zkratce: Bělení zubů s rovnátky se nedoporučuje – rovnátka mohou bránit rovnoměrnému bělení. Zuby totiž pod již nasazenými fixními rovnátky vybělit nelze. Doporučuje se počkat s bělením až po sejmutí rovnátek.

Pokud je však z nějakého důvodu bělení nezbytné, používejte bělící zubní pasty nebo gely, které jsou bezpečné pro použití s rovnátky. Konzultujte možnosti s vaším zubním lékařem.

Péče o fixní rovnátka: Co jsme ještě nezmínili?

Pravidelné kontroly jsou základ

Fixní rovnátka vyžadují pravidelnou kontrolu a údržbu, proto nezapomeňte také na pravidelné kontroly u svého ortodontisty a zubaře. Navštěvujte je pravidelně podle jejich pokynů.

Pokud je nějaká součástka uvolněná tak, že sama vypadne z úst nebo ji lze volně vytáhnout, odstraňte ji z úst, ale nevyhazujte, přineste ji s sebou do ordinace. Uvolněné zámečky a kroužky je potřeba co nejdříve zase připevnit zpět, aby rovnátko bylo plně funkční. Méně často se stává, že by praskl celý drátěný oblouk.

Co nedělat s rovnátky

Zároveň může být užitečné se vyhnout tvrdým a lepkavým potravinám, které mohou poškodit zámky nebo drátky. Těmto potravinám se buďto vyhýbejte, anebo buďte s jejich jezením velmi obezřetní:

  • Žvýkačky a žvýkací potraviny (lékořice, karamelové bonbóny, gumové bonbony, žvýkací bonbony apod.)
  • Velmi tvrdé potraviny (ořechy, popcorn apod.)

Péče o zuby po sundání rovnátek

Sundali vám rovnátka? Gratulujeme! Abyste si ale rovného a krásného úsměvu mohli užívat co nejdéle, věnujte se péči o zuby stejně důkladně. 

Zuby je stále nutné čistit pečlivěji, protože mohou mít po odstranění rovnátek skvrny nebo začínající kazy z období, kdy rovnátka znemožňovala jejich důkladné vyčištění. 

Kromě toho je důležité také nosit retenční aparát podle pokynů vašeho zubního lékaře a pravidelně docházet na preventivní prohlídky.

Pokud jste chtěli podstoupit bělení zubů, po sundání rovnátek je na to skvělá doba. 

Správná péče o zuby s rovnátky je klíčová pro udržení zdravého úsměvu. Dodržováním výše uvedených postupů a používáním doporučených nástrojů můžete minimalizovat riziko zubních problémů a zajistit si krásný a zdravý úsměv po sejmutí rovnátek. Buďte důslední a pečujte o své zuby s maximální péčí každý den!

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka