Mezera mezi zuby: Její příčiny i odstranění

Mezery mezi zuby mohou ovlivnit vzhled i zdraví. Jak se jich zbavit? Kolik to bude stát? Fungují na mezeru mezi zuby rovnátka? Zjistěte v našem článku.

Co způsobuje mezery mezi zuby a jak je můžeme opravit?

Mezery mezi zuby, odborně nazývané diastema, jsou běžným jevem u mnoha lidí – u dětí, dospělých, neznámých i slavných. Tyto mezery mohou být “jen” estetickým problémem, ale i znakem onemocnění v ústní dutině. V tomto článku se podíváme na různé příčiny vzniku těchto mezer a nabídneme několik účinných řešení pro jejich opravu. Pokud jste osoba s mezerou mezi zuby, rodič dítěte s mezerou mezi zuby nebo jen zvažujete možnosti ortodontické léčby, tento článek je právě pro vás.

Příčiny mezer mezi zuby

Jednou z nejčastějších příčin mezery mezi zuby je genetika. Pokud mají vaši rodiče nebo prarodiče mezery mezi zuby, je pravděpodobné, že i vy nebo vaše děti budete mít podobné problémy. Dědičnost hraje velkou roli v tvaru a velikosti čelisti, což může vést k nesouladu mezi velikostí zubů a čelistí. 

Přestože je však největší příčinou, zdaleka ne jedinou. Dalšími příčinami vzniku mezer mezi zuby jsou:

  • Dětské zvyky: Mezery mezi zuby mohou být také výsledkem dětských zlozvyků, jako je cucání palce nebo zbytečně dlouhé používání dudlíku. Tyto zvyky mohou ovlivnit růst a uspořádání zubů, což může vést ke vzniku mezer. 
  • Periodontální nemoci: Onemocnění dásní může vést ke ztrátě kostní hmoty kolem zubů, což způsobí jejich posunutí a vznik mezer. Pokud se onemocnění dásní neléčí, může to vést k vážným problémům, jako je ztráta zubů.
  • Nesoulad mezi velikostí zubů a čelisti: Pokud jsou vaše zuby příliš malé ve srovnání s velikostí čelisti, mohou se mezi nimi vytvořit mezery. Tento faktor je často kombinován s genetickými vlivy a může být řešen různými způsoby.

Mohu zabránit diastemě?

Pokud je mezera mezi zuby způsobena geneticky, nelze jí nijak zabránit. Je to zkrátka vlastnost, kterou vám předali vaši rodiče nebo prarodiče.

Riziko vzniku mezer mezi zuby způsobeného infekcí však můžete snížit dodržováním správné ústní hygieny a pravidelnými návštěvami zubního lékaře při čištění a prohlídkách. 

Pokud si všimnete zarudnutí, otoku, krvácení nebo jiných příznaků onemocnění dásní, ihned si naplánujte návštěvu u svého zubního lékaře.

Koho se diastema týká?

Mezera mezi předními zuby u dětí bývá častější než u dospělých s tím, že se může po prořezání stálých (dospělých) zubů uzavřít. Nicméně může postihnout i dospělé. 

Střední diastema (tj. mezera mezi předními zuby) je častější u některých skupin obyvatel. Například lidé černé pleti mají větší pravděpodobnost výskytu diastemy ve srovnání s bělochy nebo lidmi asijského původu.

Estetické a zdravotní dopady

Vliv na vzhled úsměvu a sebevědomí

Mezery mezi zuby mohou významně ovlivnit váš úsměv, a tím i sebevědomí. Mnoho lidí s mezerami mezi zuby se cítí nejistě a může se vyhýbat úsměvu nebo mluvení na veřejnosti. Řešení tohoto problému může výrazně zlepšit vaši sebejistotu a celkový vzhled.

Možné problémy s řečí a výslovností

Mezery mezi zuby mohou také způsobit problémy s řečí a výslovností. Některé zvuky, jako je "S" a "Z," mohou být s mezerami mezi zuby obtížnější vyslovit. To může vést k frustraci a dalším sociálním problémům.

Zvýšené riziko vzniku zubního kazu a onemocnění dásní

Mezery mezi zuby mohou také zvyšovat riziko vzniku zubního kazu a onemocnění dásní. Potraviny a bakterie se mohou snadněji zachytit v mezerách, což ztěžuje čištění a může vést k zubním problémům. Pravidelná ústní hygiena a preventivní opatření jsou klíčové pro minimalizaci těchto rizik.

Naštěstí není výplň mezery mezi zuby nic složitého ani drahého.

Jak na vyplnění mezery mezi zuby aneb Možnosti léčby

Jak se zbavit mezery mezi zuby? Máte několik možností:

  • Rovnátka: Jedním z nejběžnějších řešení pro opravu mezer mezi zuby jsou rovnátka, ať už ta fixní, nebo neviditelná rovnátka. Postupně totiž posouvají zuby do správné polohy, což ale může trvat několik měsíců až let. 

Přečtěte si srovnání typů rovnátek a vyberte si ta, která budou vašim preferencím vyhovovat nejlépe. 

  • Fazety: Zubní fazety jsou na míru vyrobené keramické skořepiny, které trvale přilnou k povrchu vašich předních zubů. Mohou také uzavřít mezeru mezi zuby pro jednotnější vzhled.
  • Frenuloplastika: Frenuloplastika je chirurgický zákrok, který odstraní nebo upraví přebytečnou tkáň mezi zuby. V mnoha případech se tento postup provádí v kombinaci s jiným kosmetickým zákrokem, jako jsou např. zmiňované fazety.
  • Zubní implantáty: Další možností jsou zubní implantáty, které mohou nahradit chybějící zuby a vyplnit mezery. Zubní implantáty jsou stabilní a trvalé řešení, které vypadá a funguje jako přirozené zuby. Tento postup může být nákladný, ale dlouhodobé výsledky stojí za to.
  • Zubní můstek: Pokud je mezera mezi zuby způsobena chybějícím zubem, může vám zubní lékař doporučit můstek, který jej nahradí. Pro umístění můstku musíte mít na obou stranách mezery dva zdravé zuby. Tyto zuby budou upraveny tak, aby sloužily jako kotvy pro vaši novou náhradu.

Cena za vyplnění či odstranění mezery mezi zuby tedy závisí na druhu zvolené léčby.

Pokud je ale diastema důsledkem onemocnění dásní, budete nejprve potřebovat parodontální léčbu, abyste se zbavili škodlivých bakterií. Jakmile bude infekce pod kontrolou, můžete se rozhodnout, který z výše zmíněných druhů odstranění mezery mezi zuby využijete.

Prevence

Udržování dobré ústní hygieny a pravidelné kontroly u zubaře

Prevence je vždy lepší než léčba, a to platí i pro mezery mezi zuby. Udržování dobré ústní hygieny, jako je pravidelné čištění zubů a používání mezizubních kartáčků, může pomoci zabránit vzniku mezer. Pravidelné kontroly u zubaře jsou také důležité pro včasné odhalení a řešení problémů.

Přečtěte si náš článek o správné péči o zuby a už nikdy neuděláte chybu. 

Včasná intervence dětských zvyků 

Je důležité včas řešit dětské zvyky, jako je cucání palce nebo používání dudlíku, aby se minimalizovalo riziko vzniku mezer mezi zuby.

Používání ochranných pomůcek při sportu a jiných aktivitách

Při sportu a jiných fyzických aktivitách je důležité používat ochranné pomůcky, jako jsou chrániče zubů, aby se minimalizovalo riziko poranění zubů a vzniku mezer. Ochrana zubů může pomoci udržet váš úsměv zdravý a bez mezer.

Často se ptáte

Je diastema normální?

Ano. Diastema je běžný jev a většina zdravotníků jej považuje za odchylku od normálního vývoje zubů.

Jak diastema ovlivňuje zdraví ústní dutiny?

Většinou by diastema neměla způsobovat žádné obavy o zdraví ústní dutiny. Pokud je však mezera mezi zuby způsobena parodontitidou, může být nutná léčba onemocnění dásní.

Co dělat, když se mezera mezi zuby zvětšuje?

Zvětšující se mezera mezi zuby bývá znamením pokročilé parodontitida. Požádejte tedy zubaře, aby se na stav cíleně zaměřil. 

Pokud máte mezery mezi zuby nebo zvažujete možnosti léčby, neváhejte kontaktovat odborníka a začít svou cestu k lepšímu a zdravějšímu úsměvu. Pravidelná ústní hygiena a preventivní opatření jsou klíčové pro udržení zdravých zubů bez mezer.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka