Jste to, co jíte – a vaše zuby podle toho také vypadají. I když si pravidelně čistíte zuby a chodíte na preventivní prohlídky, nesprávná strava může podpořit vznik zubního kazu i onemocnění dásní. Naopak některé potraviny pomáhají posilovat sklovinu, bojovat proti bakteriím a přispívají k přirozené ochraně ústní dutiny. Které jsou které? Pojďte se v tom vyznat a vylepšete svůj jídelníček.
Nejdůležitější mikronutrienty, které přispívají ke zdraví dásní a zubů, jsou vitamíny A, C, E, D a kyselina listová (folát). Ty podporují vývoj zubních tkání a pomáhají předcházet parodontálním onemocněním (Kaur, 2023).
Zinek, beta-karoten a antioxidanty pak mohou pomoci v prevenci rakoviny ústní dutiny (Kaur, 2023).shu
Vápník zase hraje klíčovou roli v posilování a ochraně zubní skloviny. Spolu s vitamínem D a fosfáty podporuje remineralizaci skloviny, což znamená, že pomáhá opravovat drobná poškození způsobená kyselinami v ústech. Díky tomu může přispět k prevenci zubního kazu (Hancock, Schofield & Zinn, 2022).
Stejně tak se doporučuje konzumace mléčných produktů, zejména jogurtu, který se podle Wakai et al. (2010) spojuje s nižším rizikem ztráty zubů. Pravděpodobně je to dáno mj. také příznivým vlivem mléčných produktů na ústní mikrobiom a jejich schopností neutralizovat kyseliny.
Mléčné výrobky, zejména sýry, jsou skvělým zdrojem vápníku, fosforu a kaseinu, což jsou látky nezbytné pro zdraví zubů a kostí (Hancock, Schofield & Zinn, 2022).
Lidé s nesnášenlivostí laktózy mohou zvolit alternativní zdroje vápníku, například fortifikované rostlinné mléko nebo tofu.
Z výše uvedených zdrojů vyplývá, že se jedná zejména o mrkev, sladké brambory, dýně, meruňky, mango, papája, červená paprika, špenát, brokolice, růžičková kapusta, římský salát, chřest, avokádo, houby, citrusové plody (pomeranče, citrony, grapefruity), kiwi, jahody, borůvky, maliny, hroznové víno a brusinky.
Mandle, kešu ořechy a další druhy ořechů, dýňová a slunečnicová semínka, stejně jako rostlinné oleje, například slunečnicový a olivový, jsou bohatým zdrojem prospěšných živin, které podporují zdraví dásní a zubů.
Tučné ryby, jako jsou losos, makrela a sardinky, spolu s hovězím a vepřovým masem, ústřicemi a dalšími mořskými plody, jsou bohatým zdrojem důležitých živin.
Z luštěnin jsou na prospěšné látky bohaté cizrna, čočka a fazole, z ostatních, dosud nezařazených potravin a nápojů pak vejce, zelený a černý čaj, hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa a červené víno.
Voda hraje klíčovou roli v udržování zdraví zubů. Hydratace pomáhá odplavovat zbytky jídla a bakterie, podporuje tvorbu slin a udržuje správnou rovnováhu pH v ústech.
Fluoridovaná voda má navíc schopnost posilovat zubní sklovinu a působí jako přirozená ochrana proti kazům. Odborníci se shodují, že pití fluoridované vody je jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak chránit zuby.
Xylitol snižuje výskyt zubního kazu a představuje zdravější, alternativní způsob slazení (Kaur, 2023).
Některé potraviny mohou mít naopak na váš chrup negativní vliv.
Mezi příjmem cukrů ve stravě a vznikem zubního kazu existuje dobře prokázaná souvislost. Cukry metabolizované ústními bakteriemi snižují pH zubního plaku a slin, což může vést k demineralizaci zubní skloviny (Touger-Decker & Van Loveren, 2003).
Abyste snížili riziko vzniku kazu, doporučuje se omezit konzumaci sladkých potravin na maximálně čtyřikrát denně (Touger-Decker & Van Loveren, 2003).
Stejně tak je s vyšším množstvím zubních kazů spojená strava s vysokým obsahem průmyslově zpracovaných sacharidů (Hancock, Schofield & Zinn, 2022). Nenechte se však zmást – ne všechny sacharidy jsou si rovny. Konzumace základních škrobových potravin (brambory, rýže apod.) a čerstvého ovoce je spojována s nižší mírou kazivosti (Hancock, Schofield & Zinn, 2022).
Správná strava je jen jednou částí péče o ústní zdraví. Stejně důležité je pravidelné čištění zubů fluoridovou pastou, používání mezizubních kartáčků a dentální nitě i pravidelné návštěvy u vašeho zubního lékaře.
Pokud chcete nejen zdravé, ale i krásně rovné zuby, objednejte se na bezplatnou konzultaci ve Světě rovnátek a zjistěte, jak vám mohou pomoci neviditelná rovnátka Invisalign.
Tip na čtení: 10 důvodů proč jsou neviditelná rovnátka správná volba
Zdraví ústní dutiny prospívá pestrá strava bohatá na ovoce, zeleninu, obiloviny, luštěniny, maso, ořechy, ryby, mořské plody a mléčné výrobky.
Tyto potraviny poskytují nezbytné vitamíny a minerální látky a zároveň minimalizují příjem škodlivých cukrů a kyselin (Kaur, 2023).
Základem je pravidelná ústní hygiena, zdravá strava, dostatek vody a pravidelné návštěvy zubaře.
Přečtěte si také tipy, jak překonat strach ze zubaře.
Nejlepší volbou je čistá voda, která odplavuje zbytky jídla a bakterie, podporuje tvorbu slin a chrání sklovinu.
Touger-Decker, R., & Van Loveren, C. (2003). Sugars and dental caries.. The American journal of clinical nutrition, 78 4, 881S-892S . https://doi.org/10.1093/AJCN/78.4.881S.
Hancock, S., Schofield, G., & Zinn, C. (2022). Healthy Food, Healthy Teeth: A Formative Study to Assess Knowledge of Foods for Oral Health in Children and Adults. Nutrients, 14. https://doi.org/10.3390/nu14142984.
Kaur, H. (2023). Diet, nutrition and oral health. International Dental Journal of Student's Research. https://doi.org/10.18231/j.idjsr.2023.002.
Wakai, K., Naito, M., Naito, T., Kojima, M., Nakagaki, H., Umemura, O., Yokota, M., Hanada, N., & Kawamura, T. (2010). Tooth loss and intakes of nutrients and foods: a nationwide survey of Japanese dentists.. Community dentistry and oral epidemiology, 38 1, 43-9 . https://doi.org/10.1111/j.1600-0528.2009.00512.x.