Průvodce péčí o mléčné zuby u dětí

Jak pečovat o první zuby u dětí? Naučte se správné techniky čištění, kupte správný kartáček i pastu a vyhněte se hlavním chybám, které způsobují zubní kazy.

Péče o mléčné zuby u dětí aneb Jak zajistit krásný úsměv vašich ratolestí

Po týdnech, co jste pozorovali slintání a snášeli povyk vašeho dítěte, konečně spatříte, jak dásněmi prorůstá první zoubek. Začíná éra, během níž dítěti v průběhu několika následujících let postupně narostou mléčné zuby. Pro vás, pro rodiče, to znamená, že vám přibývá další povinnost: péče o mléčné zuby dítěte. Ta je důležitá nejen pro zdraví aktuálního chrupu, ale i pro budoucí vývoj stálých zubů. Jak na ni? Pojďte to s námi zjistit.

Které zuby jsou mléčné?

Jako mléčné zuby se označuje první sada zubů, která dítěti naroste. Patří sem řezáky, špičáky a stoličky. Jsou menší a bělejší než stálé zuby a jejich hlavním úkolem je připravit ústní dutinu na růst stálých zubů a pomáhat při žvýkání i mluvení. Celkově má dítě 20 mléčných zubů, které by měly být kompletní do tří let věku.

Jak rostou mléčné zuby aneb Jak rostou zuby u dětí

Když začnou růst první zuby, může to být pro rodiče i dítě náročné období. Důležité je si uvědomit, že správná péče od prvního zoubku může předejít mnoha zdravotním problémům v budoucnu a zajistit zdravý vývoj ústní dutiny.

První zuby se obvykle objevují kolem šesti měsíců věku dítěte a nejčastěji jsou to dolní řezáky. Zuby pak pokračují v růstu v určitém pořadí, které je u většiny dětí podobné: Následují horní řezáky, poté první stoličky, špičáky a nakonec druhé stoličky. Každé dítě je ale jedinečné a růst zubů může probíhat různě rychle. Důležité je sledovat, zda zuby rostou symetricky a zda se neobjevují žádné problémy.

Pozor: Růst zubů často provází podrážděnost, zvýšená slinivost a potřeba kousat tvrdé předměty. Některé děti mohou mít i zvýšenou teplotu nebo průjem.

První zuby a péče o ně

Správná péče o mléčný chrup u dětí začíná ještě před tím, než se dítěti objeví první zub. Každý den přejeďte dásně čistou vlhkou žínkou (případně dětským zubním kartáčkem), abyste z nich odstranili škodlivé bakterie.

Když se dítěti začnou prořezávat zuby, postupujte podle těchto rad:

  • První kartáček na zuby pro děti by měl být malý a měkký, aby nedráždil citlivé dásně dítěte. Buďto můžete použít jednosvazkový kartáček, anebo speciální kartáčky určené pro nejmenší děti, které jsou navrženy tak, aby byly pohodlné a bezpečné.
  • Kromě kartáčku je důležitá také vhodná dětská zubní pasta. Volte pastu bez obsahu (nebo s velmi nízkým obsahem) fluoridu, protože malé děti mají tendenci pastu polykat. Kromě toho může mít zvýšený obsah fluoridu v tomto období nepříznivý vliv na vývoj zubní skloviny druhých zubů. Jak dítě roste, je vhodné přejít na dětskou zubní pastu s nízkým obsahem fluoridu, která pomáhá chránit zuby před kazem.
  • Je důležité začít s čištěním zubů hned, jakmile se objeví první zub. Dítě by si mělo zvykat na pravidelnou ústní hygienu už od malička.
  • Pro kojence a batolata do 3 let používejte jen tenkou vrstvu zubní pasty, pro děti od 3 do 6 let pak množství o velikosti hrášku.
  • Postupně začněte dítěti čistit zuby důkladněji a pokryjte všechny plochy zubů. Dělejte to alespoň dvakrát denně: těsně před spaním a v jinou dobu, která se hodí k vašemu dennímu režimu, ideálně ráno.
  • Ne všechny děti mají čištění zubů rády, takže možná budete muset být kreativní. Udělejte z toho hru nebo si ve stejnou dobu vyčistěte zuby sami a pak pomozte dítěti dokončit ty jeho.
  • Nejjednodušší způsob čištění zubů dítěte je následující: sedněte si, dítě si položte na záda tak, aby mělo hlavu ve vašem rozkroku. Pokud je to potřeba (např. protože se vzpouzí), nohama mu “zasedněte” ruce.
  • Zuby čistěte malými kroužky, abyste pokryli všechny plochy, a pobídněte dítě, aby pastu poté vyplivlo. 
  • Pravidelně kontrolujte, zda dítě dostává správné množství zubní pasty a zda pastu nejí nebo neolizuje. 
  • Pomáhejte dítěti s čištěním zubů, dokud si nebudete jisti, že to zvládne samo. Obvykle to bývá nejméně do sedmi let věku.

Elektrický kartáček na zuby pro děti vs. manuální kartáček na zuby pro děti

Elektrický kartáček na zuby může být pro některé děti atraktivní a motivující k čištění zubů. Tyto kartáčky často přicházejí s různými motivy a funkcemi, které děti baví.

Manuální kartáček je však bezpochyby také účinný. Důležité je, aby dítě mělo správnou techniku čištění zubů a aby byla ústní hygiena pravidelná.

Mezizubní kartáčky pro děti a jednosvazkový kartáček pro děti

Mezizubní kartáčky jsou vhodné pro starší děti, které mají dostatečně velké mezizubní prostory. Pomáhají čistit místa, kam běžný kartáček nedosáhne.

Jednosvazkový kartáček je užitečný pro důkladné čištění jednotlivých zubů a obtížně přístupných míst. Je ideální pro děti, které mají fixní rovnátka nebo jiné ortodontické pomůcky.

Dětská ústní voda: Kdy a jak ji používat

Ústní voda pro děti je volitelným doplňkem k pravidelnému čištění zubů. Pomáhá odstraňovat bakterie a osvěžuje dech. Je důležité vybírat ústní vody vhodné pro děti, které neobsahují alkohol a mají jemné složení.

Dětská rovnátka

Ať už se staráte o zuby sebelíp, genetiku neoklamete a zraněním se často nevyhnete. V jejich důsledku často mohou zuby růst křivě. S neviditelnými rovnátky pro děti však vyřešíte rovnání zubů rychle a pohodlně (resp. rychleji a pohodlněji než s klasickými fixními rovnátky). 

Mléčné zuby: vypadávání

Věk, kdy vypadávají mléčné zuby, se pohybuje okolo šesti až sedmi let. Tento proces pokračuje až do věku dvanácti až třinácti let, kdy by měly být všechny mléčné zuby nahrazeny stálými.

Jak probíhá vypadávání mléčných zubů?

Vypadávání mléčných zubů je přirozený proces, kdy stálé zuby tlačí na kořeny mléčných zubů, a způsobují tak jejich uvolnění. Tento proces může trvat několik týdnů až měsíců.

Mléčné zuby v dospělosti: Co dělat, když nevypadnou?

Byť se to neděje tolik často, může v některých případech dojít k tomu, že mléčné zuby nevypadnou ani v dospělosti. Příčin může být několik, např. kvůli absenci stálého zubu. Je důležité konzultovat tento problém s vaším zubařem, který navrhne vhodné řešení.

Problémy s mléčnými zuby

Nejčastější chyba, která má za následek především zkažené přední zuby u malých dětí, je uspávání dítěte s lahví. Cukry ze šťávy, umělé výživy nebo mléka, které zůstávají na zubech dítěte několik hodin, mohou rozežírat zubní sklovinu. V takovém případě se mohou přední zuby zbarvit, udělat se na nich skvrny a důlky. Mohou se vytvořit kazy a v závažných případech může být nutné zkažené zuby vytrhnout. Přední mléčné zuby jsou náchylné k zubnímu kazu proto, že jsou často vystaveny cukrům.

Všeobecně je však hlavní příčinou zkažených zubů u dětí špatná ústní hygiena a nadměrná konzumace sladkostí, případně genetická vada. Prevence zahrnuje pravidelné čištění zubů, omezení sladkých potravin a nápojů a pravidelné návštěvy zubaře.

Černé a shnilé zuby u dětí

Černé zuby u dětí mohou být způsobeny několika faktory, včetně zubního kazu, zranění zubu nebo vrozených vad. Je důležité co nejdříve navštívit zubaře, aby zjistil příčinu a stanovil vhodnou léčbu.

Shnilé zuby u dětí jsou pak důsledkem zanedbané ústní hygieny a časté konzumace cukrů. Prevence zahrnuje pravidelné čištění zubů, používání zubní pasty s fluoridem, pravidelné kontroly u zubaře a také omezení cukru ve stravě dítěte.

Jak omezit cukr ve stravě vašeho dítěte

Těchto 5 tipů vám pomůže snížit množství cukru ve stravě vašeho dítěte a zabránit vzniku zubního kazu:

  • Vyhněte se nápojům slazeným cukrem. Nejlepším nápojem pro malé děti je  obyčejná voda a mléko, případně bylinkový neslazený čaj.
  • Je v pořádku používat lahvičky na odstříkané mateřské mléko, umělé mléko nebo vychlazenou převařenou vodu. Jejich používání na džusy nebo sladké nápoje však může zvýšit kazivost zubů.
  • Když dítě začne jíst pevnou stravu, podporujte ho v konzumaci slaných jídel a nápojů bez cukru. Zkontrolujte, zda v předem připravených dětských příkrmech (včetně slaných), sucharech a dětských nápojích není příliš mnoho cukru. Přečtěte si více informací o etiketách na potravinách.
  • Pokud se rozhodnete dávat dítěti sladké potraviny nebo ovocné šťávy, podávejte je pouze v době jídla. Nezapomeňte ředit 1 díl šťávy na 10 dílů vody.
  • Neodměňujte dítě sladkostmi a požádejte rodinu a přátele, aby dělali totéž. Krásné odměny jsou samolepky, sponky do vlasů, pastelky, omalovánky či bublifuky. Jsou sice dražší než sladkosti, ale vydrží déle a zároveň dítě učíte neodměňovat se jídlem, což se mu může hodit v budoucnu pro udržení zdravé hmotnosti.

Pravidelné kontroly u zubaře

Pravidelné návštěvy zubaře jsou klíčové pro udržení zdravých zubů. Doporučuje se, aby děti navštěvovaly zubaře alespoň dvakrát ročně. Kontroly pomáhají odhalit a řešit zkažené zuby u dětí a další problémy včas.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka