Rovnátka: Jak dlouho je musíte nosit?

Chcete vědět, jak dlouho budete nosit rovnátka? Zjistěte, co ovlivňuje dobu léčby a jak ji můžete zkrátit. Přečtěte si užitečné rady a postupy.

Jak dlouho se nosí rovnátka? 5 způsobů, jak zkrátit dobu léčby

Nejčastější otázky, které se týkají nošení rovnátek jsou: “Bude to bolet?” a “Jak dlouho je budu nosit?” Dnešní článek věnujeme právě té druhé otázce, ale rovnou na úvod vám musíme říct, že doba léčby rovnátky se liší. Záleží totiž na čtyřech hlavních faktorech: věk, složitost případu, dodržování pokynů a typ použitých rovnátek. 

Léčba rovnátky trvá v řádu měsíců. A to hlavně proto, že rychlé nebo příliš brzké posunutí zubu by způsobilo problémy jako poškození zubu (zubů) či oslabení čelistní kosti. Proto pokud se chystáte na léčbu rovnátky, obrňte se trpělivostí

Jak dlouho musím nosit rovnátka?

Kovová a keramická rovnátka

Minimální doba nošení tohoto typu rovnátek může být jen několik měsíců. Častěji se však setkáte s osobami, které mají fixní aparát na zubech až 3 roky (či dokonce více).

Neviditelná rovnátka

V případě neviditelných rovnátek trvá léčba cca 0,75–1,5 roku.

Samoligovací rovnátka

Tento typ rovnátek bývá v ortodontických ordinacích hůře dostupný a léčba trvá cca 1–2 roky.

Tip: Přečtěte si naše komplexní srovnání typů rovnátek.

6 tipů, jak vy sami můžete urychlit léčbu rovnátky

Některé věci mohou léčbu rovnátek zpozdit, od nesprávného nošení gumiček po lámání zámečků nebo drátků. Jak udržet léčbu na správné cestě? Zde je několik doporučení:

  1. Pravidelně a důkladně si čistěte zuby a pečujte o rovnátka podle pokynů ortodontisty. Kazy mohou zpomalit léčbu. 
  2. V případě fixních rovnátek: Noste gumičky podle předpisu. Gumičky pohybují zuby stejně jako rovnátka. Často opravují křížový skus nebo správně zarovnávají zuby. Nenosit je denně podle doporučení může zpomalit vaši léčbu.
  3. V případě neviditelných rovnátek: Noste rovnátka alespoň doporučovaných 22 hodin ze dne. Kratší či méně časté nošení léčbu také výrazně zpomalí.
  4. Dodržujte termíny schůzek s ortodontistou a jeho pokyny.
  5. Vyhněte se tvrdým, křupavým, lepkavým nebo žvýkacím jídlům, která mohou poškodit rovnátka. Tato jídla mohou vytáhnout drátek nebo zlomit zámeček. Oprava rovnátek může trvat, což by mohlo zpomalit dobu léčby. 
  6. Pokud si zlomíte drátek nebo se poškodí dlaha vašich neviditelných rovnátek, okamžitě nás kontaktujte. Čím dříve to opravíme, tím dříve může pokračovat vaše léčba bez přerušení.

Zvažujete další krok? Nejjednodušší je začít s bezplatnou konzultací. Objednejte se na ni v pravém horním rohu.

Je pravda, že rovnátka sice nosí především děti (proto nabízíme rovnátka pro děti), ale není žádný problém ani haba nosit rovnátka v dospělosti! Víme, že s tím mají mnozí problém, přestože je v dnešní době běžnější vidět dospělé s rovnátky než před několika lety. Proto tomuto tématu věnujeme hned dva články: Rovnátka ve třiceti? a Boříme mýty: Rovnátka pro dospělé

 

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka