Tipy, jak překonat strach ze zubaře

Chcete vědět, jak se nebát zubaře? Neseme vám 8 tipů, které vám pomohou překonat úzkost a zajistit zdraví vašich zubů.

6+2 účinné strategie pro zvládání strachu ze zubaře

Pokud máte strach ze zubaře (resp. strach ze zubního ošetření), nejste sami. Podle tiskové zprávy Českého statistického úřadu z roku 2018 přiznává 18,5 % Čechů, že nenavštěvuje stomatologa právě proto, že se bojí. To je téměř každý pátý Čech. Tento článek vám nabídne praktické tipy a strategie, jak se zbavit strachu ze zubaře a udělat z návštěvy zubní ordinace příjemnější zážitek.

Věděli jste, že…

…tento strach může být “pouhá” úzkost, anebo dokonce chorobný, extrémní a panický strach ze zubaředentofobie? Dentofobii najdeme podle Mezinárodní klasifikace nemocí pod diagnózou F40.2.

Lidé s dentofobií se vyhýbají návštěvě zubaře, i když mají bolesti. Tento stav je tak závažný, že může vést k velmi špatnému zdravotnímu stavu zubů. Takový nepřekonatelný strach ze zubaře pak může ovlivnit i vztahy nebo pracovní vyhlídky člověka. Pokud máte pocit, že se vás dentofobie týká, vyhledejte pomoc psychoterapeuta nebo klinického psychologa.

Nejčastější příčiny strachu ze zubaře

Prvním krokem k tomu, jak překonat strach ze zubaře, je pochopit, odkud strach pramení. Pokud si uvědomíte, kde a kdy váš strach začal, můžete lépe porozumět jeho povaze a začít pracovat na jeho překonání.

Obvykle vzniká kombinací několika faktorů, mezi které patří: 

  • Traumatické zážitky během ošetření zubů (nejčastěji z dětství) 
  • Nejistota, co se během ošetření stane
  • Strach z bolesti, injekcí nebo toho, že anestezie nebude fungovat
  • Pocit ztráty kontroly / pocit, že jste zubaři vydáni na milost
  • Negativní historky zaslechnuté od jiných lidí.
  • Rozpaky a ztráta osobního prostoru.

Jak se strach nejčastěji projevuje?

  • Potíže se spánkem noc před zubním vyšetřením
  • Pocity nervozity, které se stupňují během pobytu v čekárně zubní ordinace
  • Pláč nebo pocit fyzické nevolnosti při pouhém pomyšlení na návštěvu zubaře
  • Intenzivní neklid při pomyšlení na předměty vkládané do úst během zubního ošetření nebo při jejich vkládání do úst nebo náhlý pocit, že se vám špatně dýchá.

Jak se nebát zubaře aneb Techniky ke zmírnění strachu

Nestačí vám uvědomění, že díky mnoha pokrokům, které byly v průběhu let v zubním lékařství učiněny, je většina dnešních stomatologických zákroků podstatně méně bolestivá nebo dokonce bezbolestná? Zde je 6 technik, které vám se strachem pomohou instantně:

  1. Dýchací cvičení a meditace

Před návštěvou zkuste dýchací cvičení nebo meditaci. Pomáhají snížit úzkost a připravit vás na klidnější zážitek. Zaměřte se na hluboké, pomalé dýchání a vizualizaci klidných scénářů.

  1. Poslech uklidňující hudby

Poslouchejte během čekání (a někteří zubaři dovolí i dokonce během zákroku) uklidňující hudbu. Vyberte si skladby, které vás uklidňují a pomáhají vám cítit se pohodlně.

  1. Vizualizace pozitivních scénářů

Pozitivní vizualizace je mocná technika, která může změnit vaše vnímání situace. Představte si sami sebe v klidném, bezpečném prostředí a soustřeďte se na pozitivní aspekty návštěvy zubaře, jako je pocit čistých a zdravých zubů po zákroku.

  1. Komunikujte se svým zubařem a otevřeně sdílejte svůj strach

Nebojte se otevřeně sdílet svůj strach se zubařem. Zubaři jsou profesionálové, kteří jsou zvyklí na pacienty s různými obavami a budou vědět, jak vám pomoci cítit se pohodlněji. Komunikace je klíčem k úspěšnému zvládání strachu. Pokud váš zubař nebere váš strach vážně, najděte si jiného zubaře.

  1. Domluvte se na signálu

Domluvte se se svým zubařem na signálu, kterým ho upozorníte, že potřebujete přestávku. Odplivnout si, vydechnout nebo jen odpočinout. To vám dá pocit kontroly nad situací.

  1. Získejte co nejvíce informací o plánovaném zákroku

Znalost toho, co vás čeká, může pomoci zmírnit nejistotu a snížit strach. Neváhejte se ptát na detaily procesu a co můžete očekávat během a po zákroku.

Dlouhodobé strategie pro zvládání strachu

Na svém strachu ze zubaře můžete pracovat, i když zrovna nejste v stomatologické čekárně. Jak?

Navštěvujte zubaře pravidelně. Budete si tak postupně budovat důvěru a snižovat strach. Pokud budete sbírat pozitivní zkušenosti s vaším zubařem, váš strach se postupně sníží. Snažte se chodit na preventivní prohlídky pravidelně.

Choďte na terapii. Pokud je váš strach ze zubaře extrémní a panický, zvažte terapii nebo konzultaci s psychologem. Profesionální terapeut vám může pomoci rozvinout strategie pro zvládání úzkosti a postupně překonávat svůj strach.

Máte strach z rovnátek?

Strach z rovnátek se nejčastější prezentuje jako strach ze

  • změn v obličeji, resp. v okolí rtů a dalších estetických dopadů,
  • finanční zátěže, která léčbou vznikne,
  • délky léčby.

Rovnou bychom vás zde chtěli uklidnit, protože známe množství různých dezinformací, které na internetu kolují.

  • Změny v obličeji nebývají tolik razantní – rozhodně se nemusíte bát toho, že by se vám hýbala celá páteř, jako to prezentují někteří dezinformátoři.
  • Ortodontická léčba je sice nákladná, ale dá vyřešit splátkami, případně příspěvky od pojišťovny (v závislosti na vašem věku i závažnosti ortodontických problémů).
  • Délku léčby máte částečně ve svých rukou i vy (pokud dodržujete léčebný plán).

Konzultujte však vaše obavy se svým lékařem, který vás dokáže uklidnit nejlépe – protože přesně zná váš stav. Nejste ani první, ani poslední a jistě vám dokáže zodpovědět vaše otázky, a snížit tak vaši nejistotu.

Závěr

Strach ze zubaře je běžný, ale s pravými technikami a podporou jej lze překonat. Pochopení vašich obav, příprava na návštěvu a aktivní komunikace se zubařem jsou klíčovými kroky k tomu, abyste se cítili pohodlněji.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka