Život s rovnátky: Proces léčby krok za krokem

Jak se vám změní život s neviditelnými rovnátky? To jsme pro vás detailně sepsali do jednoho článku – od přípravy na úvodní prohlídku až po dokončení léčby.

Život s neviditelnými rovnátky: Na co všechno se připravit?

“Chci rovnátka, která mi zlepší vzhled i zdraví chrupu, a zároveň nebudou v ústech vidět.”
Před pár lety by se vám za takovýto výrok mnozí vysmáli. Dnes jsou neviditelná rovnátka, která vám přesně tato přání splní, čím dál rozšířenější a využívanější. Pojďte si přečíst, na co se připravit nejen během první konzultace u ortodontisty, ale i během celé doby léčby neviditelnými rovnátky.

Ještě než se dostaneme k samotné “neviditelné” cestě za rovnými zuby, je na místě si zopakovat základy o neviditelných rovnátkách Invisalign. Tato moderní metoda rovnání chrupu využívá snímatelné průhledné plastové dlahy. Ty postupně posouvají vaše zuby na správné místo bez toho, aby byly po nasazení na zuby vidět. Zkrátka a dobře: Zbavíte se té nejčastější obavy, se kterou se setkáváme: “Jak budu vypadat s rovnátky?” Kluci i holky s neviditelnými rovnátky totiž vypadají skvěle.

Vstříc léčbě neviditelnými rovnátky

První krok směrem k dokonalému úsměvu začíná rozhodnutím, že se svým křivým chrupem chcete něco dělat. Pak se objednáte k ortodontistovi. Do Světa rovnátek se můžete objednat telefonicky, nebo skrze náš webový formulář.

Před první schůzkou s ortodontickou ordinací nabízející Invisalign můžete udělat tyto tři věci, abyste se připravili a co nejlépe konzultaci využili:

  • Shromážděte si své zubní záznamy, resp. veškerá relevantní data o vašem chrupu, rentgenové snímky atd.
  • Věnujte čas průzkumu systému Invisalign a připravte si otázky. Během konzultace vám lékař a koordinátor vysvětlí celý proces, ale pokud si předem připravíte seznam otázek, vytěžíte z první schůzky ještě více.
  • Přečíst si recenze a zkušenosti klientů s tímto typem léčby.

První návštěva u ortodontisty

Během úvodní konzultace lékař a koordinátor:

  • prohlédne vaše zuby, 
  • posoudí rozsah posunutí, 
  • pořídí 3D scan, aby si lépe prohlédl vaše zuby a čelist, a mohl vám ukázat vizualizace vašeho chrupu před a po rovnátkách,
  • vysvětlí, jak léčba probíhá,
  • projedná s vámi možnosti financování rovnátek (cenu, možnost splátek apod.)
  • probere s vámi vaše cíle pro léčbu Invisalign

Pokud pro vás budou neviditelná rovnátka vhodná, vypracuje vám ortodontista ve spolupráci s 3D techniky plán léčby, který bude odpovídat vašim jedinečným potřebám a bude v souladu s vašimi cíli. Tento plán popisuje konkrétní pohyby, kterými budou vaše zuby během ortodontické léčby procházet, a ukazuje cestu krok po kroku za dosažením požadovaných výsledků.

U nás nepodstupujete klasické otisky zubů na rovnátka, ty u nás nahrazuje moderní digitální scan. Pak už jen čekáte na to, až se pro vás vyrobí vaše série dlah. Na konci úvodní konzultace budete jasně rozumět procesu, možnostem léčby a tomu, co můžete od nadcházející cesty očekávat

Zároveň si také promluvíte o financování rovnátek. Někteří ortodontisté – včetně nás ve Světě rovnátek – umožňují splátkové plány, které pomáhají rozložit náklady. 

Co můžete dělat do té doby, abyste se na rovnátka připravili?

Příprava na první sadu rovnátek Invisalign…

…aneb Jak si zvyknout na rovnátka ještě předtím, než je budete mít.

Přestože je systém Invisalign mnohem neinvazivnější než jiné typy rovnátek, existují kroky, které vám ještě před začátkem léčby mohou pomoct s co nejsnazším přechodem na váš život s rovnátky.

  • Začněte si častěji čistit zuby – po nasazení neviditelných rovnátek si budete muset čistit zuby nejen ráno a večer, ale také po každém jídle a svačině, než si rovnátka znovu nasadíte. Jen tak zajistíte, že zuby zůstanou zdravé a bez bakterií z jídla ulpívajícího mezi zuby. 
  • Vytvořte si stravovací plán, kde nepotřebujete tolik svačit – tento bod je těžký, hlavně pokud jste zvyklí každou chvíli něco uzobávat. Věřte ale, že neustálé vyndávání rovnátek, jejich čištění a oplachování a čištění zubů vás brzy začne otravovat. 
    Pokud je to možné, zkuste jíst o něco větší porce jídla a méně svačit. Díky tomu strávíte méně času ze dne bez rovnátek, což vám také umožní je nosit doporučených 22 hodin denně
  • Zvykněte si s sebou nosit dentální soupravu – cestovní kartáček, zubní pasta, dentální nit nebo mezizubní kartáček a ochranné pouzdro na rovnátka – to si s sebou odteď budete nosit stejně jako klíče nebo telefon. Jen tak se nedostanete do situace, že si nebudete moct po jídle před nasazením rovnátek vyčistit zuby.

Aplikace rovnátek

Až přijde čas na první sadu neviditelných rovnátek, váš zubní lékař vám naplánuje schůzku. Na té vám na zuby nalepí attachmenty, vysvětlí, jak rovnátka nasazovat i uschovávat a zkontroluje, zda rovnátka správně sedí. Také dostanete vaše sady rovnátek domů.

Každou sadu rovnátek budete nosit přibližně týden, než přejdete na další. Jak budete postupně procházet jednotlivými sadami rovnátek, vaše zuby se budou postupně posouvat na správné místo, čímž se o krok přiblížíte ke krásnému úsměvu, který jste si vždy přáli. 

Průměrná doba léčby pomocí systému Invisalign je přibližně 12 až 18 měsíců.

Jak vypadají první dny s rovnátky?

Jako u všeho nového je samozřejmě nutné počítat s obdobím adaptace, ale věříme, že s pomocí níže uvedeného průvodce proplujete léčbou Invisalign na výbornou.

Jak přežít první týden s rovnátky Invisalign

První dny s rovnátky mohou být výzvou, ale postupem času se přizpůsobíte. Je důležité být trpělivý a dodržovat doporučení ortodontisty.

Den 1: Zvyk 

První den s Invisalign by měl být čistě o adaptaci na změnu. Nošení rovnátek může být zpočátku zvláštní a můžete pociťovat určité nepohodlí, když se vaše zuby začnou přizpůsobovat, ale snažte se změnu přijmout pozitivně a pochopit, že je pouze dočasná.

Tipy pro 1. den: Během celého dne popíjejte vodu (udržujte ústa hydratovaná) a dbejte na to, abyste dodržovali rozvrh a pokyny ortodontisty týkající se doby nošení a snímání.

Den 2–3: Využívejte pomůcky proti bolesti a nepohodlí

Během druhého a třetího dne můžete zaznamenat zvýšený tlak na zuby, protože rovnátka začínají pracovat. To je normální a je to známka toho, že se vaše zuby postupně přesouvají do požadovaných pozic.

Zároveň si vytvořte důkladnou rutinu čištění zubů i rovnátek, která zahrnuje čištění zubů po jídle / před jejich opětovným nasazením. Pokud ji ještě nemáte, vytvořte si také cestovní sadu se zubním kartáčkem, mezizubními kartáčky nebo nití a pouzdrem na dlahy pro péči o ústní dutinu na cestách. 

Den 4–5: Zavedení rutiny

Čtvrtý a pátý den si pravděpodobně začnete více zvykat na nově vytvořenou rutinu. Pečlivě si plánujte jídlo tak, aby bylo v souladu s vaším rozvrhem Invisalign. Pokud si včas vytvoříte správné návyky, bude pro vás celá zkušenost s Invisalign snadněji zvládnutelná.

Co jíst s rovnátky? Co s rovnátky nejíst?

Vzhledem k tomu, že si můžete rovnátka před jídlem vytáhnout z úst, neexistují v oblasti potravin žádná zvláštní omezení, jako tomu je v případě fixních rovnátek. Je však nutné před nasazením rovnátek zpět zuby vyčistit. Po každém jídle.

Den 6–7: Invisalign venku a na cestách

S blížícím se koncem prvního týdne se možná budete cítit pohodlněji při návštěvě společenských akcí nebo setkání. Zvládnutí společenských situací s Invisalign už může být v tuto dobu bezproblémoví.

Je důležité mít na paměti, že i když je Invisalign méně invazivní a pohodlnější forma léčby, je možné, že se dostaví bolest a nepohodlí – přeci jen se vaše zuby posouvají z pozic, ve kterých byly dlouho. Je pravděpodobné, že největší nepohodlí se dostaví vždy při přechodu z jednoho setu rovnátek na další. Každá sada dlah se totiž zaměřuje na posun jiných zubů. 

Dokončení léčby

Oproti sundávání rovnátek v případě léčby fixními rovnátky je léčba s pomocí neviditelných rovnátek naprostá pohoda. Kromě toho, že si jednoduše poslední set rovnátek vyndáte a už je nikdy nenasadíte, vás čeká jen rychlé, bezbolestné a bezpečné odbroušení attachmentů.

Je však pravda, že stejně jako po sundání fixních rovnátek, i po dokončení léčby s neviditelnými rovnátky bude nutné ještě (po individuálně dlouhou dobu) nosit retenční dlahy, které pomohou udržet zuby v nové pozici. K tomu už jen pokračujte v dobré ústní hygieně a pravidelně navštěvujte svého zubaře, aby váš úsměv zůstal krásný a zdravý.

Život s rovnátky může být občas náročný, ale výsledky stojí za to. S krásným a zdravým úsměvem budete mít vyšší sebevědomí i zdravější ústní dutinu. Pokud zvažujete rovnátka pro sebe nebo své dítě, neváhejte a začněte svou cestu k dokonalému úsměvu ještě dnes! Objednejte se na konzultaci zdarma.

Na co se nejčastěji ptáte

Jak dlouho může mít člověk rovnátka?

To závisí na složitosti ortodontického případu a zvoleném typu rovnátek. V případě neviditelných rovnátek mluvíme o cca 1–2 letech, v případě fixních se jedná o 2–5 let v průměru.

Kolik přispívá pojišťovna na neviditelná rovnátka?

Každá pojišťovna si nastavuje svá vlastní pravidla. Kompletní přehled příspěvků od každé z českých zdravotních pojišťoven si přečtěte v našem článku Kolik stojí rovnátka | Příspěvky pojišťoven 2024.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka