Fazety na zuby: Tajemství perfektního úsměvu

Objevte, jak mohou zubní fazety proměnit váš úsměv. Jsou pro vás tou správnou volbou pro dosažení zářivého úsměvu? Zjistěte na našem blogu.

Zuby jako nové: Kompletní průvodce fazetami

Máte estetické problémy se zuby, které vám brání v tom, abyste se usmívali sebevědomě? Právě fazety na přední zuby mohou být řešením, které hledáte. Tento článek vám poskytne komplexní přehled o tomto typu zubních náhrad – o jejich výhodách, nevýhodách a všem, co potřebujete vědět předtím, než se pro tuto estetickou zubní proceduru rozhodnete. Pojďme na to!

Co je fazeta?

Zubní fazety jsou tenké keramické nebo kompozitní struktury, které se připevňují na přední strany zubů, aby vylepšily jejich vzhled. Mohou skrýt skvrny, praskliny, nerovnosti, nevybělitelné zbarvení a další kosmetické nedostatky, a tím mohou dramaticky zlepšit váš úsměv a přidat vám na sebevědomí.

Patří mezi tzv. fixní zubní náhrady, kam kromě fazet spadají také korunky, můstky či implantáty.

Rychlý přehled fixních zubních náhrad:

Typ
Popis
Výhody
Nevýhody
Fazeta

Tenká vrstva keramiky nebo zirkonu, připevněná na přední stranu zubu.

Vysoce estetické zlepšení vzhledu (tvar, barva), minimální zásah do zubu, rychlá aplikace. Nevhodné pro silně poškozené nebo stěsnané zuby.
Bezpreparační fazeta
Tenoučká vrstva keramiky, připevněná na přední stranu zubu. Vysoce estetické zlepšení vzhledu (tvar) či uzavření malých mezer mezi zuby. Není potřeba preparovat zub. Nevhodné pro stěsnané nebo silně poškozené zuby.
Korunka
Silnější vrstva, která pokrývá nabroušený pahýl zubu vyrobena z různých materiálů (keramika, kov, zirkon). Záchrana či ochrana destruovaného zubu a obnova jeho funkce. Vyšší cena, více invazivní zákrok. Větší zbroušení zubu.
Fasetová korunka
Korunka, která je vytvořena ze dvou materiálů (kov+ keramika nebo zirkon + keramika).

Vhodná pro postranní zuby.

Vyšší cena, více invazivní zákrok. Větší zbroušení zubu.
Můstek
Náhrada jednoho nebo více chybějících zubů, připevněná k sousedním zubům. Náhrada ztraceného zubu a obnovení funkce. Vyšší cena, invazivní zákrok, který vyžaduje zbroušení okolních zubů, které mohou být i zdravé.
Fazetový můstek
Můstek, který je vytvořen ze dvou materiálů (kov + keramika nebo zirkon + keramika). Náhrada ztraceného zubu a obnovení funkce. Vyšší cena, invazivní zákrok, který vyžaduje obroušení okolních zubů, přesto že jsou například zdravé.
Implantát
Titanový šroub, která je zaveden do kosti a nahrazuje ztracený zub. Náhrada ztraceného zubu bez nutnosti broušení okolních zubů. Zákrok je poměrně rychlý (60 minut). Vyšší cena, invazivní zákrok, nutnosti hojení 3–6 měsíců před nasazením korunky.

Typy fazet podle materiálu

  • Celokeramické fazety (Porcelánové fazety či také jen keramické fazety): Jsou známé svou trvanlivostí a přirozeným vzhledem. Jsou vyrobeny z keramiky, což je vysoce estetický materiál, který dokáže napodobit přirozený vzhled zubu. Dá se zpracovávat různými způsoby a díky ručnímu dobarvení je možné vytvořit stejný odstín či efekt, jaký je na okolních zubech.
  • Zirkonové fazety: Jsou vyrobeny ze zirkonu, což je rovněž vysoce estetický materiál, nicméně barva je hutnější, a tak docílíme hollywoodského úsměvu. 
  • Provizorní fazety: Jsou vyrobeny z PMMA (polymethylmetakrylát) nebo někdy rovněž z kompozitu. Slouží na překrytí napreparovaného zubu po dobu výroby finálních fazet. Jsou méně odolné a snadněji zbarvitelné.
  • Kompozitní dostavby (fotokompozitní dostavby): Jsou cenově dostupnější, ale méně odolná a snadněji zbarvitelná varianta. Lze je zhotovit přímo v ordinaci v ústech klienta bez nutnosti dalších návštěv; někdy také nesprávně jako kompozitní fazety nebo fotokompozitní fazety.

Kdy se rozhodnout pro fazety na zuby?

Estetické fazety se používají k řešení těchto situací:

  • Barva vašich zubů se změnila a nepomáhá ani bělení zubů či dentální hygiena. 
  • Na zubech máte bílé skvrny.
  • Jste po úrazu, který způsobil uštípnutí nebo prasklinu.
  • Nechali jste si udělat výplně a nepůsobí hezky. Fazety mohou zakrýt nedokonalé výplně a zlepšit celkový vzhled zubů
  • Nelíbí se vám tvar nebo velikost vašich zubů

Někdy se estetičtí stomatologové uchylují řešit fazetami zuby s polohovými změnami, rozestupy nebo stěsnané zuby, u kterých není možné z různých důvodů ortodonticky zasáhnout. 

Fazety, nebo neviditelná rovnátka? 

Někdy pacienti volí možnost fazet namísto ortodontické léčby, protože je to rychlejší proces. Ortodontická léčba neviditelnými rovnátky trvá 1–2 roky, přičemž fasetování trvá několik dní. Není to však vždy ta nejlepší volba.

Fazetami lze rozhodně jemně maskovat některé ortodontické pohyby (dokáží si poradit např. s lehkým stěsnáním nebo mezírkami mezi zuby), tak aby byl výsledek estetický. Má to samozřejmě limity, ale vám pomohou odborníci při vstupní konzultaci. Jedno je však jasné: Fazety nenahrazují ortodontickou léčbu

Vhodnější postup je “předléčit” zuby s pomocí rovnátek a keramické fazety na zuby řešit až v druhém kroku, a to zejména v případě, kdy přicházíte s požadavkem pořídit si fazety na křivé zuby

Objednejte se k nám na bezplatnou konzultaci, včetně vizualizace, jak budou vaše zuby vypadat po dokončení léčby neviditelnými rovnátky.

Proces aplikace fazet

Konzultace a plánování

První krok k získání fazet je konzultace se stomatologem. Lékař vám vysvětlí, jaký typ fazet je pro vás nejvhodnější a naplánuje celý proces. V DENTALABS následuje také 3D vizualizace, pomocí které uvidíte, jak bude váš úsměv po aplikaci fazet vypadat. 

Příprava zubů

Před samotnou aplikací fazet je nutné připravit zuby. To může zahrnovat lehké broušení povrchu zubů – což je díky anestezii bezbolestný zákrok – aby fazety dobře držely. 

Poté se vám na míru vytvoří fazety.

Aplikace fazet

Aplikace fazet je relativně rychlý proces, který obvykle trvá cca 1–3 hodiny (záleží na počtu). Po aplikaci se zafixuji, vyleští, obrousí a je hotovo.

Jak pečovat o zuby s fazetami?

Udržování chrupu s fazetami je jednoduché – nijak se neliší od správné péče o zuby bez nich. To zahrnuje čištění zubů dvakrát denně a používání dentální nitě. Kromě toho se doporučuje nekousat pevné předměty (tužky, nehty), vyhýbat se tvrdým potravinám a používat zubní pasty, které nejsou příliš abrazivní, aby nedošlo k poškození povrchu fazet.

Pravidelné návštěvy u zubaře jsou klíčové pro udržení fazet v dobrém stavu. Zubař může provést profesionální čištění a zkontrolovat, zda jsou fazety stále pevně připevněné.

Výhody a nevýhody fazet

Výhody

  • Výrazné estetické zlepšení vašich zubů i úsměvu za krátkou dobu. Skryjí nedokonalosti a dodají zubům přirozený vzhled.
  • Materiál, z nichž jsou fazety vyrobeny, je chemicky stabilní a nereagují s okolním prostředím v ústech. Díky tomu mohou fazety lépe integrovat s přirozenými zuby a tkáněmi, což přispívá k jejich trvanlivosti a celkovému zdraví ústní dutiny.  velmi odolné a mohou vydržet mnoho let bez potřeby výměny.
  • Většina pacientů se může vrátit k běžným činnostem ihned po zákroku.
  • V drtivé většině případů se nepotýkáte se citlivostí nebo podráždění dásní.
  • V průběhu času nemění barvu.
  • Jsou odolné a trvanlivé.

Nevýhody

  • Jako u každého zubního zákroku i při aplikaci fazet existují rizika, jako je například zánět dásní nebo alergická reakce na použité materiály.
  • Fazety nejsou levnou záležitostí. Porcelánové fazety mohou stát několik tisíc korun za jeden zub, což může být pro někoho finančně náročné.
  • I když jsou fazety velmi odolné, mohou se časem opotřebovat nebo odlepit. V takovém případě je nutná jejich výměna. Při správné péči ale vydrží klidně celý život.

Fazety – cena

Cena za fazety se bude lišit na základě faktorů, jak je použitý materiál nebo váš stav chrupu. Zubní fazety: ceník

  • Keramická fazeta: cena se pohybuje mezi 8 000 – 15 000 Kč za jeden zub
  • Kompozitní fazeta: cena se pohybuje mezi 3 000 – 6 000 Kč za jeden zub
  • Bezpreparační fazety: cena se pohybuje mezi 10 000 – 18 000 Kč za jeden zub

Fazety mohou být zkrátka skvělým řešením pro ty, kteří chtějí zlepšit svůj úsměv a zvýšit své sebevědomí. Přestože existují určitá rizika a i keramické fazety mají nevýhody, výhody často převažují. Pokud zvažujete fazety, doporučujeme se poradit s odborníkem a zjistit více o možnostech, které vám tento zákrok může nabídnout.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka