Invisalign rovnátka: Vše, co potřebujete vědět

Kompletní průvodce neviditelnými rovnátky. Co jsou, jak fungují, výhody, nevýhody, náklady a další. Zjistěte, proč je tato ortodontická léčba tak populární.

Vše, co jste chtěli vědět o rovnátkách Invisalign

Sníte o krásném úsměvu s rovnými zuby bez mezer, ale tradiční kovová rovnátka vás svým vzhledem a nepohodlím odrazují? Pak jste na správném místě. Tento komplexní průvodce vám prozradí vše o typu ortodontické léčby, která vzhled nijak neovlivní a je pohodlná: o neviditelných rovnátkách Invisalign. Jak vypadají a fungují? Jaké jsou jejich výhody, nevýhody? Kolik stojí? Vše to a mnohem více jsme pokryli v tomto článku.

Co jsou rovnátka Invisalign

Jedny z dalších názvů pro Invisalign rovnátka – tedy neviditelná či průhledná rovnátka – mluví samy za sebe: Jsou to moderní, téměř neviditelné ortodontické dlahy vyrobené z průhledného biokompatibilního plastu. Kromě toho, že tedy nejsou během nošení vidět, si je můžete na rozdíl od tradičních fixních kovových rovnátek vyndat, když to potřebujete. I proto je někdy najdete pod názvy nasazovací, sundavací či vyndavací rovnátka.

Přišla na svět v roce 1997 v USA a od té doby prošla nesmírným vývojem. Invisalign rovnátka jsou nyní dostupná ve více než 100 zemích po celém světě a používají je k léčbě miliony pacientů.

Rozdíl mezi tradičními a neviditelnými rovnátky

Na rozdíl od kovových rovnátek, která mohou být nepohodlná a velmi nápadná, jsou neviditelná rovnátka diskrétní a pohodlná. Léčba pomocí invisible rovnátek je často rychlejší a méně bolestivá než léčba tradičními rovnátky, nicméně vyžaduje velmi poctivý přístup klienta.

Podrobnější srovnání jsme sepsali ve velkém srovnání všech typů rovnátek. Zde se také dozvíte, že někdy pod pojmem neviditelná rovnátka najdete také úplně jiný typ rovnátek (tzv. lingvální rovnátka) a také, že nejsou sundavací rovnátka jako sundavací rovnátka.

5 hlavních výhod Invisalign rovnátek

  1. Estetika a neviditelnostprůhledná rovnátka Invisalign můžete nosit bez obav, že by si jich někdo všiml.
  2. Komfort a snadné nošení – alignery (tedy vyrovnávací dlahy) jsou vyrobeny z hladkého biokompatibilního plastu, který nezpůsobuje podráždění dásní nebo tváří. Jsou přesně tvarované podle vašich zubů, což zvyšuje komfort nošení.
  3. Snadné čištění zubů protože si je můžete kdykoliv vyndat, vyčistíte si zuby naprosto dokonale bez přílišné námahy. Tím přispějete k 100% ústní hygieně a zároveň zamezíte zbytečnému žloutnutí zubů.
  4. Možnost vyndávání na speciální události – pokud potřebujete, můžete si rovnátka vyndat kdykoli potřebujete – například během důležitých schůzek nebo prezentací.
  5. Kratší doba léčby – obvykle je léčba pomocí fóliových rovnátek kratší než u tradičních rovnátek, nicméně délka léčby závisí na složitosti vašeho případu a na pečlivosti nošení.

Jak probíhá léčba neviditelnými rovnátky u nás ve Světě rovnátek

První konzultace a vizualizace

Nejprve se přes náš web nebo telefonicky objednáte na nezávaznou úvodní konzultaci. Na té posoudíme stav vašich zubů a určíme, zda jste vhodným kandidátem pro léčbu pomocí Invisalign rovnátek. 

Také provedeme digitální sken vašich zubů a ukážeme vám, jak bude chrup vypadat po dokončení léčby.

Vstupní vyšetření

Jeho součástí je zhotovení rentgenových snímků a fotografií obličeje a zubů. Ty ve spojení s 3D vizualizací slouží jako předloha k výrobě sérií vašich dlah – tedy neviditelných rovnátek. Ortodontista vám je nasadí a poučí vás, jak je správně nosit a jak o ně pečovat.

Pravidelné výměny dlah a kontroly u ortodontisty

Každých několik týdnů budete měnit jeden set dlah za další, abyste postupně dosáhli požadovaného výsledku. Neminou vás ani pravidelné kontroly, cca 1x za 2–3 měsíce.

Inovací pro nově nastupující klienty je Virtual Care. Díky ní zvládnou pravidelné kontroly z pohodlí domova pomocí aplikace, Invisalign Lens rozvěrače a chytrého telefonu. 

Doba léčby se pak liší podle individuálních potřeb, ale průměrně trvá 12 až 24 měsíců.

Jaké problémy zvládnou Invisalign rovnátka řešit?

Invisalign rovnátka mohou účinně řešit řadu ortodontických problémů, včetně:

  • Křivých zubů
  • Stěsnaných zubů
  • Mezer mezi zuby
  • Skusových vad (předkus, podkus, otevřený skus, zkřížený skus)

Neviditelná rovnátka si poradí i se složitějšími případy. Zda jsou pro vás to pravé se s jistotou dozvíte na úvodní konzultaci po prohlídce. Objednejte se na ni ještě dnes!

Péče o Invisalign rovnátka

Jak se ale správně starat o neviditelná rovnátka

  • Alignery je potřeba denně čistit měkkým kartáčkem, vlažnou vodou a případně pastou, abyste předešli hromadění bakterií. 
  • Vyhněte se kouření a konzumaci potravin a nápojů, které mohou dlahy zabarvit. Před nasazením dlah po jídle si vyčistěte zuby, abyste odstranili zbytky jídla a zabránili tvorbě plaku.
  • Když nemáte dlahy nasazené, vždy je ukládejte do ochranného pouzdra. Tím zabráníte jejich poškození nebo infikování.
  • Nevystavujte dlahy extrémním teplotám, jako je horká voda nebo přímé slunce – může to plastová rovnátka deformovat.

Cena Invisalign rovnátek

Cena léčby neviditelnými rovnátky se může lišit podle konkrétního případu a délky, která je potřeba k dosažení kýženého výsledku. Průměrná cena se pohybuje mezi 70 000 až 110 000 Kč.

Podívejte se, jak vysoký příspěvek můžete získat od pojišťoven a zvažte naši nabídku splátek. Víte, že u nás můžete platit za rovnátka v měsíčních splátkách, které začínají už na 691 Kč měsíčně?

Recenze a zkušenosti s neviditelnými rovnátky

Zajímají vás recenze na Invisalign rovnátka nebo názory klientů na Svět rovnátek? Přečtěte si necenzurované rozhovory a zkušenosti našich klientů.

Časté otázky a odpovědi

Kolik hodin ze dne musím nosit invisible rovnátka?

Doporučujeme je nosit alespoň 22 hodin denně a vyndávat je pouze v případě jídla.

Je léčba s Invisalign bolestivá?

Vždy záleží na konkrétním klientovi a rozsahu ortodontického problému. Někteří klienti mohou pociťovat mírný tlak nebo nepohodlí, zejména při výměně dlah, ale většina lidí si na nošení rychle zvykne.

Můžu jíst a pít s nasazenými dlahami?

Dlahy byste měli při jídle a pití z úst vyndat, s výjimkou pití vody.

Jak často musím navštěvovat ortodontistu během léčby?

Pravidelné kontroly u ortodontisty jsou obvykle plánovány každé 2–3 měsíce, ale noví klienti využívající Virtual care zvládnou pravidelné kontroly odkudkoliv. Na kliniku se tedy podívají pouze na vstupní prohlídku, lepení a odbroušení attachmentů nebo v případě potřeby.

Jak často musím měnit dlahy Invisalign?

Obvykle se dlahy mění každé 1–2 týdny podle plánu stanoveného ortodontistou. Každá sada dlah je navržena tak, aby postupně posouvala zuby do požadované polohy.

Co se stane po dokončení léčby neviditelnými rovnátky?

Po dokončení léčby je důležité nosit retenční aparát podle pokynů ortodontisty, aby se zabránilo posunu zubů zpět do původní polohy. Retenční aparát je dobré ze začátku nosit co nejčastěji, postupem času se ale nosí pouze na noc.

Zajímá vás ještě něco, co jsme v článku nepokryli? Kontaktujte nás přes tlačítko v pravém dolním rohu stránky.

Invisalign rovnátka nabízejí revoluční způsob, jak dosáhnout krásného a zdravého úsměvu bez nepohodlí a nápadnosti tradičních rovnátek. Pokud uvažujete o rovnání zubů, neváhejte a objednejte se na konzultaci ještě dnes. Udělejte první krok k úsměvu, který jste vždy chtěli!

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka