Podzimní soutěž

Staňte se naším klientem do 11. 11. a máte možnost vyhrát rovnátka zdarma nebo slevu až 50 %.
Zjistit více

Rovnátka na spodní zuby: Kdy ano, kolik stojí 💰

Rovnátka na spodní zuby – ano, nebo ne? Objevte, kdy jsou vhodná, jaké jsou jejich (ne)výhody, i kolik zaplatíte. ✅ Objednejte se na nezávaznou konzultaci.

Rovnátka na spodní zuby: Je jednooblouková léčba to pravé?

Křivé nebo nesprávně postavené spodní zuby mohou vést k řadě problémů: od nadměrného opotřebení zubů až po problémy s dásněmi. Typickým a účinným řešením jsou rovnátka. Ale co když máte problém jen s jednou řadou zubů? Je možné nasadit rovnátka pouze na horní, nebo dolní zuby – tedy jít do tzv. jednoobloukové léčby? Teoreticky ano, ale tato možnost je vhodná pouze pro některé pacienty a za specifických podmínek. Proč? A kdy je ta správná situace? Zjistěte v dnešním článku.

Mohu mít rovnátka jen na spodních zubech?

Někteří pacienti mohou mít pocit, že potřebují pouze tzv. jednoobloukovou léčbu (rovnátka pouze na jedné řadě zubů). Mohou mít již perfektní zuby v jednom oblouku a na druhém jen jednoduchý problém s stěsnáním nebo mezery mezi zuby, které by chtěli opravit. 

Nasazení rovnátek pouze na jeden oblouk je čistě kosmetické a nemůže vyřešit většinu ortodontických problémů. Ve skutečnosti ale mohou rovnátka na jednom oblouku jeden problém vyřešit a zároveň zhoršit jiný. 

Zda jste vhodným kandidátem pro rovnátka pouze na spodní / horní zuby, to zjistíte po konzultaci s ortodontistou. Objednejte se na nezávaznou konzultaci k nám do Světa rovnátek přes tlačítko v pravém horním rohu této stránky.

Jednooblouková léčba může způsobit problémy se skusem

Největším problémem jednoobloukové léčby je skus. Skus je komplexní vztah mezi oběma oblouky a čelistmi. A pokud “opravíte” pouze jednu řadu, můžete tím způsobit dysbalanci ve skusu

  • Pokud používáte rovnátka k nápravě stěsnání, srovnané zuby se posunou dopředu. 
  • Pokud jde o problém s mezerami, zuby se posunou dozadu.

A právě to je hlavním důvodem, proč ortodontisté doporučují rovnátka na obou obloucích současně jako tu nejlepší ortodontickou léčbou pro většinu pacientů.

Zajímá vás více informací o problémech se skusem? Přečtěte si náš článek Předkus, zákus, zkřížený skus a hluboký skus.  

Kdy jsou rovnátka pouze na dolní či horní zuby vhodná?

Rovnátka na spodní zuby jsou méně častá než ty na horní zuby. Je to hlavně proto, že dolní zuby nejsou při úsměvu tolik viditelné. Nicméně křivé dolní zuby jsou patrné při mluvení, což bývá hlavní důvod pro volbu rovnátek právě na tuto část. 

U některých lidí není nasazení rovnátek pouze na jeden oblouk možné. Pokud nemají dostatek prostoru mezi předními dolními zuby a vnitřními stranami horních zubů, rovnátka se nevejdou nebo budou třít o horní zuby. Řešením je opět léčit oba oblouky.

Jak dlouho se musí nosit rovnátka (nejen) na spodní zuby?

Jednou z nejčastějších otázek pacientů je, jak dlouho budou muset rovnátka nosit. Průměrná délka léčby se může lišit v závislosti na několika faktorech, ale obvykle se nosí 18 měsíců až několik let. Tato doba může být kratší nebo delší v závislosti na složitosti případu, spolupráci pacienta i typu rovnátek – kdy nejefektivnější léčbu představují neviditelná rovnátka.

Výhody léčby spodních zubů

Investice do rovnátek může přinést řadu výhod. Nejenže zlepší estetiku vašeho úsměvu, ale také přispěje k celkovému zdraví vašich zubů.

  • Zlepšení vzhledu: Rovnátka mohou výrazně zlepšit váš úsměv a zvýšit vaše sebevědomí – i v dospělosti. Správně postavené zuby mohou také usnadnit čištění zubů, což přispívá k lepšímu zdraví dásní.
  • Prevence budoucích problémů: Křivé zuby mohou vést k nadměrnému opotřebení a problémům se skusem. Rovnátka mohou tyto problémy napravit a předejít dalším komplikacím v budoucnu.

Kolik stojí rovnátka na spodní zuby?

Jednou z prvních otázek, kterou si pravděpodobně pokládáte, je, kolik taková léčba stojí. Cena rovnátek na spodní zuby se – opět – může lišit v závislosti na typu rovnátek a složitosti léčby.

Fixní rovnátka, která jsou v dnešní době stále velmi používaná, mohou stát mezi 20 000 Kč a 80 000 Kč, neviditelná rovnátka pak mezi 50 000 a 100 000 Kč. Tyto náklady zahrnují nejen samotná rovnátka, ale i pravidelné kontroly a úpravy, které jsou během léčby nezbytné.

V našem komplexním srovnání typů rovnátek jsme porovnali i nejtypičtější rozpětí cen za jednotlivé druhy. 

Možnosti financování

  • Splátky: Mnohé kliniky nabízejí splátkové programy, včetně té naší. Tímto způsobem si můžete rozložit platby na několik měsíců nebo dokonce let, což může být finančně dostupnější.
  • Pojišťovny: Podmínky pojišťovny a jejich příspěvků se často liší, a proto je důležité se informovat konkrétně u vaší zdravotní pojišťovny. Jaké příspěvky pojišťovny poskytují? 

Konzultujte se svým ortodontistou

Pokud zvažujete léčbu spodních zubů, neváhejte se poradit se svým ortodontistou. Profesionální konzultace vám může poskytnout potřebné informace a pomoci vám rozhodnout se pro nejlepší možnost léčby.

Zajímá vás více o rovnátkách na spodní zuby? Kontaktujte nás a domluvte si konzultaci s našimi odborníky ještě dnes. Vaše cesta k dokonalému úsměvu může začít právě teď!

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka