Podzimní soutěž

Staňte se naším klientem do 11. 11. a máte možnost vyhrát rovnátka zdarma nebo slevu až 50 %.
Zjistit více

Safírová rovnátka: Výhody, nevýhody, cena

Souboj neviditelných rovnátek: Invisalign vs safírová rovnátka 🥊 Která z nich budou pro vás ta pravá? Objednejte se k na nezávaznou konzultaci zdarma.

Průhledná a elegantní: Safírová rovnátka pod drobnohledem

V současné době už není úsměv s rovnátky žádná výjimka, a to ani u dětí, dospívajících či u dospělých. Stejně tak však přibývá množství lidí, kteří hledají ortodontickou léčbu s estetickými výhodami. Skvělým příkladem jsou safírová rovnátka – průhledné zámečky z materiálu téměř stejně tvrdého jako diamant jsou nejen estetické, ale i velmi odolné. V našem článku vám prozradíme, jak safírová rovnátka fungují, jaké jsou jejich výhody a proč mohou být tím pravým řešením právě pro vás.

Co jsou safírová rovnátka

Safírová rovnátka spadají pod tzv. fixní estetická rovnátka a nabízí elegantní alternativu k tradičním kovovým rovnátkům tak, jak je znáte. Zámečky jsou u těchto rovnátek vyrobeny z průhledného syntetického safíru, který má stejnou chemickou strukturu a složení jako přírodní safír. Díky tomu jsou nejen transparentní, ale také velmi odolné – skoro jako diamanty!

Výhody a nevýhody safírových rovnátek

Stejně jako u jiných ortodontických léčeb existují i u safírových rovnátek výhody a nevýhody, které byste měli zvážit před zahájením léčby.

Výhody 

  • Safírová rovnátka jsou zcela průhledná a nejsou za zubech téměř vůbec vidět.
  • Materiál, ze kterého jsou rovnátka vyrobena, má zcela hladký povrch, který dásně nedráždí. 
  • Tento materiál také v průběhu času nijak nemění svou barvu, tj. nemusíte se bát zažloutnutí.
  • Dokážou vyřešit téměř všechny ortodontické problémy (jako malokluze, mezery mezi zuby, křivé zuby, různé problémy se skusem a další).
  • Jsou vhodná pro děti, dospívající i dospělé (přestože ji nejčastěji volí dospělí).
  • Safír je také velmi tvrdý a odolný materiál, což je výhodou, protože zámečky za běžných okolností jen tak neprasknou.
  • Mnoho lidí, kteří se rozhodli pro safírová rovnátka, uvádí, že se cítí sebevědomější a někdy i zapomínají, že mají rovnátka. 

Nevýhody 

  • Kvůli kvalitě použitého materiálu je cena vyšší než u jiných typů rovnátek.
  • Nedoporučují se lidem, kteří se pravidelně věnují sportovním aktivitám, protože časté nárazy do sportovního vybavení, jako jsou míče, rakety nebo pálky, mohou způsobit poškození nebo zlomení zámečků.
  • Stále platí veškeré nevýhody a výzvy jako u klasických fixních rovnátek, tj. zvýšená důležitost péče o zuby s rovnátky i pravidelné návštěvy u ortodontisty.
  • Průhledné zámečky drží pohromadě viditelný kovový oblouk, a tak ve finále rovnátka nejsou tolik neviditelná. 

Často se dočtete, že pacienti se safírovými rovnátky zaznamenávají kratší dobu léčby. Není tomu tak. Všechna fixní rovnátka – ať už klasická kovová, nebo estetická – mají podobnou délku léčby vzhledem ke stejnému mechanismu působení

Pokud hledáte rychlejší léčbu, sáhněte po neviditelných rovnátkách. Více si o mechanismu jejich účinku, výhodách i nevýhodách přečtěte v našem článku. 

Jak fungují safírová rovnátka a jak probíhá léčba?

Stejně jako u tradičních rovnátek je funkcí safírových rovnátek narovnávat zuby pomocí konstantního řízeného tlaku na zuby. Jak získat safírová rovnátka?

První krok zahrnuje konzultaci s ortodontistou, který provede důkladné vyšetření vašich zubů a určí, zda jsou safírová rovnátka pro vás tou správnou volbou. Pak ortodontista provede všechna nezbytná vyšetření a naplánuje léčbu

Během konzultace vám ortodontista vysvětlí celý proces, včetně fázování léčby, očekávané doby nošení rovnátek a péče o ně. 

Samotná aplikace safírových rovnátek je bezbolestná a trvá obvykle několik hodin. Ortodontista připevní jednotlivé safírové zámečky na vaše zuby a propojí je drátem. Po aplikaci vám budou poskytnuty podrobné pokyny týkající se péče o rovnátka a plán pravidelných kontrol.

Zajímá vás o životě s rovnátky více?  Prozkoumejte náš magazín

Safírová rovnátka: Cena

Jako vždy, existuje pár faktorů, které ovlivní cenu rovnátek – i těch safírových: 

  • délka léčby
  • složitost případu
  • cena stanovená ortodontistou.

Proto náklady na rovnátka řešte přímo se svým ortodontistou. Počítejte však s cenou začínající na cca 40 000 Kč

Je důležité zjistit, zda vaše zdravotní pojištění pokrývá část nákladů na ortodontickou léčbu. Mnoho pojišťoven nabízí příspěvky, které pomohou alespoň trochu snížit celkovou finanční zátěž. Některé ortodontické kliniky také nabízejí možnost splátek. Ve Světě rovnátek máte možnost získat neviditelná rovnátka už od 691 Kč měsíčně.

Safírová rovnátka jsou stále více dostupná na různých místech, díky rostoucí poptávce po estetických ortodontických řešeních. Než se rozhodnete, je dobré se informovat o možnostech ve vašem okolí a porovnat nabídky různých ortodontistů.

Rozdíl mezi safírovými rovnátky a jinými typy rovnátek

Safírová vs. keramická rovnátka 

Hlavním rozdílem mezi safírovými a keramickými rovnátky je, že safírové zámečky jsou díky materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, průhlednější než keramická rovnátka. Oboje se však řadí mezi fixní, esteticky příjemná rovnátka.

Safírová vs kovová rovnátka 

Hlavním rozdílem mezi kovovými a safírovými rovnátky je, že první zmíněná jsou vyrobena z kovu, takže jsou méně odolná vůči nárazům a méně vizuálně diskrétní.

Safírová vs neviditelná rovnátka 

Neviditelná rovnátka jsou diskrétnější a nabízejí větší komfort i příjemnější a důkladnější péči o chrup, protože je lze při jídle nebo čištění zubů sundat. Oba dva typy rovnátek jsou vhodná i pro náročnější ortodontické případy.

Po komplexní srovnání všech typů rovnátek si přečtěte naše detailní srovnání typů rovnátek.

Často kladené otázky o safírových rovnátkách

Dělají se na safírových rovnátkách skvrny?

Safírová rovnátka jsou vyrobena z vysoce kvalitního materiálu, který nemá tendenci se časem špinit. Nicméně pro zachování vzhledu safírových rovnátek je nutná dobrá ústní hygiena.

Co mohu jíst se safírovými rovnátky?

Během léčby s jakýmkoli typem rovnátek je vhodné vyhýbat se potravinám, které se obtížně žvýkají nebo jsou velmi sladké, jako jsou lepkavé potraviny, žvýkačky, velmi tvrdé potraviny, např. nugát, velmi tvrdé ovoce, např. kokos apod.

Z čeho se vyrábí safírová rovnátka?

Safírová rovnátka jsou vyrobena ze syntetického safíru, materiálu téměř stejně tvrdého jako diamant. Proto se doporučují pro fixní estetickou ortodontickou léčbu.

Shrnutí a závěr

Pokud zvažujete ortodontickou léčbu a hledáte diskrétní a účinnou metodu, safírová rovnátka mohou být tou správnou volbou. Navštivte svého ortodontistu a zjistěte, zda jsou safírová rovnátka pro vás vhodná.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka