Vše, co potřebujete vědět o retenci zubů

Ať už nosíte rovnátka fixní, keramická nebo neviditelná, po jejich sundání přichází na řadu udržovací fáze, tzv. retence. Jak to celé funguje a jak to chodí ve Světě rovnátek se dozvíte v tomto článku.

Ukončená léčba, sejmutí rovnátek a retence

Po ukončení léčby rovnátky přichází na řadu pasivní, udržovací fáze léčby, tzv. retence. Ať už máte rovnátka fixní, keramická či neviditelná, je nezbytné předejít tzv. relapsu, tedy opětovnému zkřivení zubů. Zuby totiž nejsou pevně přirostlé ke kosti a celý život pracují. Proto, aby zůstaly rovné a nekřivily se ani věkem, jejich postavení musíme udržovat.

Pro udržení co nejkrásnějšího úsměvu jsou zpravidla dvě možnosti: retenční dlahy a retenční drátek.

Retenční dlahy jsou průhledné snímací dlahy vyrobené z pevnějšího materiálu, aby zafixovaly zuby v požadované poloze. Režim nošení je dle pokynů lékaře, obvykle je doporučeno je ze začátku nosit co nejčastěji a později pouze na noc.

Fixní retainer je tenký drátek, který se nejčastěji lepí na zadní plochy předních zubů. Takto nalepený se nechává minimálně několik let, mnoho klientů jej má už navždycky. Fixní retainer se zpravidla kombinuje s retenčí dlahou.

Retenční drátek a proč jej nevyužíváme

Při využití drátku může docházet k jeho uvolnění, prasknutí nebo odlepení, což je velmi nepraktické až obtěžující. Zvláště, pokud k jeho uvolnění dojde například na dovolené nebo o Vánocích, kdy nemusí být standardně dostupná péče. Kvůli jeho opravě je totiž vždy nutné navštívit ortodontistu.

Slyšeli jste pojem Twist-effect nebo X-effect?

Drátek může v některých případech dokonce způsobit relaps, tedy pokřivení zubů. Může dojít ke komplikacím, které mohou pro klienty představovat nejen estetické, ale i zdravotní riziko vyžadující korekci postavení zubů opakovanou ortodontickou léčbou. Výskyt těchto komplikací není častý, ovšem mohou způsobit nepříjemné problémy.

Jedna z forem je vychýlení jednoho z předních zubů (špičáku) směrem ven. Toto vychýlení špičáku je vždy doprovázeno opačným vychýlením druhého špičáku směrem dovnitř a kroucením celého předního segmentu zubů kolem vodorovné osy. Tento typ komplikace se nazývá Twist-efektem.

Dalším zdrojem nečekaných problémů může být nedostatečně uvolněný drát na retaineru při jeho přizpůsobení povrchu zubu. Pokud je drát příliš napjatý, může způsobit komplikace. Nejčastější příčinou je mechanické poškození drátu při žvýkání nebo neopatrném zacházení, popř. prosté vyluhování lepidla.

Retenční dlahy a proč je využíváme 

Ve Světě rovnátek využíváme retenční dlahy. Díky naším zkušenostem s více než 20 000 klienty si jsme jisti, že nabízíme ty nejlepší možnosti.

Retenční dlahy jsou vyrobeny z pevnějšího plastu, aby pomohly zuby stabilizovat v ideální poloze. Mezi jejich největší výhody patří: 

Komfort: Plastové dlahy jsou obvykle pohodlné a člověk si na ně snadno zvykne. Jsou lehké a skvěle sedí.

Lepší hygiena: Retenční dlahy se snadno vyjímají, nijak tedy nekomplikují čištění zubů. Na rozdíl od fixního retainer, kvůli kterému je ústní hygiena obtížnější. 

Žádné akutní stavy: Velkou výhodou je, že retenční dlahy nezpůsobí akutní obtíže, kvůli kterým je nutno vyhledat lékaře. Pokud se poškodí, ztratí nebo Vám je sežere pes, použijete další pár, který doporučujeme mít doma v záloze.

Vždy po ruce: Retenční dlahy se totiž dají vyrobit ve více kusech, takže je klient v případě potřeby snadno využije a nemusí kvůli jejich výměně jezdit na kliniku.

Na míru: Moderní technologie umožňují vyrobit plastové dlahy přesně na míru každého, což zajišťuje lepší přilnavost a efektivitu.

Snadná údržba: Plastové retenční dlahy se snadno čistí a nevyžadují složitou údržbu. Lze je jednoduše vyčistit kartáčkem, popř. použít roztok nebo tabletu, aby byly stále svěží.

Hypoalergenní vlastnosti: Pro klienty s alergií na kovy jsou plastové dlahy ideální volbou, jelikož jsou hypoalergenní.

Rychlá výroba: Díky moderním technologiím, jako jsou 3D tiskárny a CAD/CAM systémy, je možné plastové retenční dlahy vyrobit rychle.

Estetika: Plastové dlahy, zvláště ty vyrobené z průhledných materiálů, jsou méně viditelné.

Jak to chodí ve Světě rovnátek? 

Pro udržení optimálního výsledku využíváme retenční dlahy. 

Retenční dlahy 

Retenční dlahy jsou udržovací dlahy, které klient nosí po ukončení léčby aby nedošlo k posunutí zubů do původní pozice, nebo přirozenému stěsnávání zubů v průběhu života. Retenční dlahy jsou jakousi zárukou udržení výsledku léčby, aby však vše fungovalo, je nezbytně nutné dodržovat režim nošení:

  • První měsíc co nejvíce
  • 2. až 3. měsíc odpoledne a na noc
  • Později už jen na noc
  • Postupně snižujte interval například 1x za týden, později 1x za dva týdny,...

Pokud po uvolnění režimu ucítíte po nasazení tlak dlahy, interval zase zvyšte, pokud ne, můžete jen naopak ještě snížit. Vše je velmi individuální a každému bude vyhovovat lehce rozdílný režim. Cíl je však vždy stejný - krásný a stabilní výsledek.

Kontroly retence

Kontroly po sundání rovnátek je potřeba absolvovat, abychom sledovali, jestli zuby drží v požadované pozici.

  • První dvě kontroly jsou po 3 měsících po sundání rovnátek
  • Třetí kontrola je po 6 měsících
  • Čtvrtá kontrola po jednom roce

Pokud však pociťujete jakýkoliv problém, kontaktujte svého ortodontistu ihned.

Kontaktujte nás. Konzultaci u nás máte zdarma a rovnátka i na splátky.

Začněte
konzultací zdarma

Naplánujeme optimální řešení pro váš úsměv.

Objednejte se na konzultaci zdarma
bila sipka